ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно за състава на ЦИК (обновена)

  • 03 април 2014 10:17

  • 1729
  • 5
ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно за състава на ЦИК (обновена)
© Булфото

Парламентът прие на първо четене Закон за изменение на Изборния кодекс на първо четене с вносител Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 и група народни представители.

Измененията бяха подкрепени от депутати от ГЕРБ и ДПС. Групите на Коалиция за България и "Атака" гласуваха с "против" и "въздържал се".

Промените предвиждат Централната избирателна комисия /ЦИК/ да се състои от 18 членове, включително председател, заместник председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. С друг текст се предлага при назначаването на членовете на ЦИК, извън тези от ръководството, да се запазва съотношението между представените партии и коалиции.

Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на четири дни - до 16.00 часа на 7 април 2014 г. В хода на дебатите Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 обясни, че с изменението се предвижда да не се фиксира броят на заместник-председателите в ЦИК, тъй като не е ясно в един следващ парламент колко партии ще влязат. По думите й трябва да бъде обособена бройката на членовете на комисията, които са излъчени от парламентарно представените партии, а отделно от фиксирания брой да са членовете, които са предложени от политически сили, които имат евродепутати, но нямат представителство в националния парламент.

Според Цачева четният брой членове на ЦИК няма да създаде проблем при взимането на решения, тъй като за приемането им са нужни две трети мнозинство. Не внасяме промени и възможности за предсрочно прекратяване на членство в ЦИК, подчерта депутатът.

Тя поясни, че от ГЕРБ отстояват идеята за мандатност на комисията. Така че упреците, че след евровота ще има промяна в членовете на ЦИК, са несъстоятелни, посочи тя.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на от Коалиция за България заяви, че ако бъде приет в този вид, законопроектът ще създаде проблеми. Според нея не е  ясен механизмът, по който ще се определя постоянния и "плаващия" състав на ЦИК. По думите на Манолова било притеснително, че в предложените текстове се въвежда нов термин - "представени" партии, и не ставало ясно къде са представени.
.
Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година  от "Атака" заяви, че както действащият Изборен кодекс, така и предложенията за промени не са добри. Според него промените ще предизвикат проблеми. По думите му от ГЕРБ правят поправка, за да се изчисти казусът с членовете на ЦИК от ДПС.

Екатерина Заякова от Коалиция за България сравни предложената от ГЕРБ поправка с реклама на тоалетна хартия - "четирипластова, мека, лека".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1729 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Лилия Георгиева

2014.05.19 | 16:00

5
Основни виновници за това са Герб, все са били те ощетени в нещо......Не изпитват никакво чувство за вина!!! Герб и Дпс се борят за унищожение на всичко- било то българско или друго....не спират с усилията си!!! Атака винаги ще е против или въздържал се на всичко предложенот от Герб...когато им подадоха ръка преди време, те не искаха нищо в замяна, но Бойко пак успя да покаже наглостта си и за това ги загуби като съюзник...Единствено Атака е СРЕЩУ трите продажни партии, взети заедно, които и заедно гласуват за унищожаването на България. Но вас, драскачите тук, фактите не ви интересуват и не ви правят явно впечатление.....

2014.04.04 | 00:15

4
Ако се интересуваш какво е искала Атака от ГЕРБ пиши във фейса на Бойко и той ще те светне за твоя алчен лидер.ГЕРБ ги постави на мястото им а не им лиза задниците като БСП и ДПС.

2014.04.04 | 00:14

3
Атакистиииииииии малко ви остана само още месец и 22 дена и после ще ви питам къде са ви 22-то %.Да не забравите ако го направите аз ще ви напомня!!

2014.04.04 | 00:13

2
ГОРЧИВООООООО
FM

2014.04.03 | 20:59

1
След изборите ГЕРБ иДПС може да се оцъклят.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини