Калфин: ЕК няма да ни спира еврофондове

  • 01 април 2014 21:46

  • 1782
  • 7
Калфин: ЕК няма да ни спира еврофондове
© Булфото

През април ЕП обсъжда доклад на комисията по бюджет за това как е изпълнен годишният бюджет на ЕС. В него ще има специална точка, посветена на България, която някои коментатори квалифицираха като предложение към ЕК да спре еврофондовете за страната.

В интервю за БНР евродепутатът Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска обясни, че докладът визира разходването на средства от европейския бюджет през 2012 г.: "Докладът е за освобождаване от отговорност на Европейската комисия за бюджета до 2012 година. Изготвянето му предшества от становище на Сметната палата, след това няколко месеца се правят обсъждания в парламента, включително се изслушват комисари и т.н., така че самата процедура вече в парламента действа от края на миналата година. Докладчик е Маркус Пипер от ЕНП, който в последната версия включи една точказа България и за Румъния с различен текст. В тази точка, която г-н Пипер е внесъл, няма абсолютно нищо общо с годината, за която става въпрос. Той в нея не оценява 2012 година, а на практика говори за доклада по правосъдие и вътрешни работи, който получихме сега, през януари 2014. Това е доклад на депутат, който е свободен да прави политически съображения, включително политически спекулации, но по принцип докладът за правосъдие и вътрешни работа няма абсолютно нищо общо сосвобождаването от отговорност на бюджета. Още когато този доклад беше гласуван в комисия, аз имам еднопредложение за отпадане на текста, който препоръчва комисията да преразгледа фондовете за България. За съжаление в комисията загубих вота. Сега имам подкрепата на моите колеги от групата насоциалистите и демократите, ще го внесем наново в пленарна зала при гласуването му", каза Калфин.

"Този доклад е за 2012 г. В него статистическите данни, включително равнището на грешки и лоши проекти, са за 2012 г. и това изключително ясно се казва. И няма никакво съмнение това в кой период е в България и по времето на кое управление. От сравнението с миналогодишния доклад, той беше за 2011 г. И 2011, и 2012 г. са под управлението на ГЕРБ. В самата зала между другото дебат по тази тема няма да има, той ще бъде съвсем общ по доклада и няма да има дебат за България", допълни още той.

Евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова пък заяви, че докладът обхваща критиките от 2014 г. защото ЕС навлиза в нов програмен период: "Тук не става въпрос за спиране на еврофондовете. Става въпрос за критичен анализ, който се прави на всички-държави членки по отношение на това как усвояват средствата си и доколко ЕК гарантира интересите на европейския данъкоплатец. Този доклад има за цел, с оглед на новия програмен период, да се фокусира вниманието върху проблемите, така че в максимална степен да
бъдат предприети интензивни мерки и да се преодолеят всъщност високите нива на грешки и на финансови корекции, които се наблюдават в момента. Има разлика в тона спрямо България тогава, когато управляваше ГЕРБ и с настоящия доклад на Комисията по бюджетен контрол, защото миналата година беше съвсем различен изказът по доклада в сравнение с тази, когато в рамките на изслушване пред Комисията по бюджетен контрол комисарят по регионална политика Йоханес Кан потвърди, че през последните години, по време на управлението на кабинета Борисов, е създадена устойчива система за управление и контрол на европейските средства. И за това доказателство е качественият контрол и ниският процент на финансови корекции, който е под 2% тогава и ниското ниво съответно на грешки по оперативните програми. Това, което се изразява в настоящия доклад и се обвързва с механизма за сътрудничество и проверка, е повдигането на съмнение в европейските ни партньори доколко европейските средства са достатъчно защитени от корупция", каза тя.

"Откакто правителството на Орешарски пое властта, се е вдигнал рязко процентът на грешките. Това е становище на Комисията, което се базира на доклад на Сметната палата, позовавайки се на данни и проверки на всяка една от държавите членки. ГЕРБ няма за цел да се спрат оперативните програми. ГЕРБ имаза цел страната ни да се развива по европейски начин, с европейските стандарти и с усвояването, правилното, на европейските фондове", завърши Габриел.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1782 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Недоразвит

2014.04.03 | 18:01

7
при Орешарски имаме работа, работа и пак работа, калфо...
Мана

2014.04.02 | 13:11

6
Вие сте бостански плашила в тиквения двор!
Цър

2014.04.02 | 13:07

5
Ти каква си мишка.
Добрутро

2014.04.02 | 12:53

4
Няма да ги спре, добре че не са ГЕРБ, иначе...

2014.04.02 | 12:17

3
ако ни спрат фондовете няма да плащаме вноска

2014.04.02 | 12:17

2
ЩОМ комунист КАЖЕ ЧЕ НЯМА ДА СПРАТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ЗНАЧИ ЛЪЖЕ МРЪСНИКА

2014.04.02 | 12:17

1
СПОКОЙНО БЕ, АКО ДОЙДЕ ГЕРБ НА ВЛАСТ ЩЕ ГИ СПРАТ. СЕГА ДОВОЛЕН ЛИ СИ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини