Плевнелиев: Конфронтацията между партиите трябва да спре

  • 01 април 2014 20:41

  • 2526
  • 17
Плевнелиев: Конфронтацията между партиите трябва да спре
© Булфото

Политическото противопоставяне трябва да отстъпи място на важни държавнически решения.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден.  Българският държавен глава и председателят на ЕП съобщиха, че са обсъдили обстановката у нас и че становищата им съвпадат, предаде БТА. Оценките ни съвпаднаха - първо по това, че наближаващите избори ще бъдат третирани като вътрешнополитически и като повод за конфронтация между партиите, което за съжаление да доведе до неглижиране на проблематиката, свързана с европейския дневен ред, по-скоро една негативна кампания на тежко противопоставяне, заяви Плевнелиев. Второ - липсата на диалог между основните партии, който се надяваме да бъде възстановен, добави той. Има реформи в България, които не ни чакат, има важни решения, които трябва да се вземат и те трябва да се случат в скоро време. Политическото противопоставяне трябва да отстъпи място на важни държавнически решения. То е част от демокрацията, винаги ще го има, но нашата обща надежда е, че пътят на реформите ще бъде засилен, заяви президентът.

В отговор на въпрос Шулц уточни, че в четвъртък ЕП ще приеме доклада за освобождаването от отговорност по изпълнението на общия бюджет на Европейския съюз за финансовата 2012 година. В т. 296 се препоръчва Европейската комисия "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали изобщо е възможно използването на средства на ЕС съгласно правилата". Мотивът на предложението е, че на основата на последния доклад по механизма за сътрудничество и проверка се поражда "дълбока загриженост относно липсата на напредък, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки". Не съм в течение на тази точка, но докладът няма  законодателна стойност, както и съдържащите се в него препоръки, заяви Шулц. Това не означава, че на неговата основа ще бъде  предприето незабавно спиране на европейските средства, поясни той.

ЕП винаги е разбирал и подкрепял България, и за нас е изключително важно да споделим своите амбиции, идеи и притеснения с оглед на идващите избори, заяви президентът Плевнелиев. Говорихме с надеждата, че ще имаме европейски избори, като в центъра на дебатите у нас в следващите два месеца ще видим европейския дневен ред, как България иска да добави стойност към ЕС и да се включи в инициативите и програмите по най-смисления начин, допълни той. Изразих своята надежда, че изборите на 25 май у нас няма да бъдат просто един вътрешнополитически тест, а истински европейски избори, за да помогнем на европейското семейство с дебатите в България, как да бъдем по-полезни, посочи държавният глава.

Темата за региона винаги е в дневния ред, Балканите са на прав път, коментира президентът. Той определи като исторически пробива от 2013 г. в диалога Сърбия-Косово. По неговите думи нашето голямо желание е България, която е фактор в Югоизточна Европа и има мнение, да ускори движението на останалите държави от региона по пътя към европейската перспектива. Президентът отбеляза, че е поставил и въпроса за свързаността на региона, което би дало положително отражение върху икономиката.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2526 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2014.04.12 | 19:17

17
ВСИЧКО е ЯСНО !СДС и НДСВ умряха !Плевнелиев и ТИКВАТА са предатели ! БСП и ГЕРБ и ДПС са мафии ! Трябва да изчезнат , защото са клонирани от уродливата част на БКП ! ВЛАСТТА на АТАКАААА ! ВОЛЕН - ПРЕМИЕР по пътя на възраждането на България !

2014.04.12 | 19:17

16
Ти ли ще я спреш бе , пикльо педерастки ?

2014.04.12 | 19:17

15
Велик!!!
меца

2014.04.12 | 19:17

14
както и да се говори, Мецана показа как се деиства/когато има за какво. А виЕ- сте едни такива малки, кресливи и неразбираеми.....мравки партиики-глупости

2014.04.12 | 19:17

13
Бийни

2014.04.12 | 19:15

12
Rosen e gotin pi4

2014.04.12 | 19:15

11
velik pedal e rosko kato tikvata boiko

2014.04.12 | 19:15

10
Plevneliev ima vtori mandat ot mene!

2014.04.12 | 19:15

9
Расиме малко ти остана офшорен предател разделител на нацията олигарх мръсен !

2014.04.12 | 19:15

8
Не съм гласувал за него,но щом ги навре на кучето УГЗ ,тройната коалиция ,ще гласувам за него.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини