Управляващите редактират въпросите за референдума

  • 27 март 2014 08:31

  • 1819
  • 2
Управляващите редактират въпросите за референдума
© Булфото

Управляващите партии се чудят как да променят въпросите за изборния референдум, тъй като не са съгласни със задължителното гласуване и електронния вот, пише в. "Труд".

За национално допитване са предложени въпросите: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" и "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път?" Темите бяха лансирани първо от президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, а после и от гражданска подписка от 570 хил. души. В момента парафите се проверяват в ГРАО. Дори и ревизията на подписите да приключи скоро, референдумът няма как да се проведе с евроизборите на 25 май, тъй като по закон трябва да бъде насрочен поне два месеца преди деня на вота.

Крайното решение как ще изглеждат въпросите за референдума ще бъде взето след проверката в ГРАО. Ако се окаже, че реалните подписи са по-малко от 500  000, национално допитване едва ли ще има. По закон парламентът е длъжен да насрочи референдум при искане от поне половин милион избиратели. От БСП смятат, че към единствения въпрос, с който могат да се съгласят - "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", трябва да се добави уточнение какви и колко да са мажоритарните избирателни райони.

Лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на и зам.-шефката на парламента от левицата Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на “ще струват 14 млн. лв. на бюджета”. Това изчислиха от ГЕРБ заради отказа на левицата в деня на евровота на 25 май да се проведе и национален референдум за промени в изборните правила. Числото идва от сметката за референдума за АЕЦ “Белене”, поискан от БСП преди година, чието провеждане първоначално бе подкрепено и от ГЕРБ. Тогава организацията на допитването струваше около 14 млн. лв. Самият референдум се провали, защото избирателите масово не отидоха до урните.

ГЕРБ бяха сред активните участници в събирането на подписка за референдум за изборни промени. Те нарекоха протакането на решението за референдум “плод на политическия инат и каприз” на двамата видни социалисти. Подкрепа за президентската идея за допитване обяви и Реформаторският блок. В сайта на една от партиите в него - “Движение България на гражданите”, се появиха въпросите за вота - за електронно, мажоритарно и задължително гласуване. Близо 98 хил. се включиха в онлайн анкетата.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1819 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ES

2014.03.27 | 17:22

2
Да си кажем истината.БСП нямат интерес от електронно гласуване,защото емигрантите от страните в Е.С.са предимно десни избиратели.2.5млн.избиратели няма как да вярват в светлото бъдеще.ДПС имат интерес но не го подкрепят от глупост.Атакистите са толкова прости че за тях е без значение този въпрос.Реформаторите биха спечелили защото в чужбина имат поддръжници.Цензурата е отвратила хората с безумните си идеи,стигащи до съмнения за добро психическо здраве.Затова са всичките тези писъци.
Важно!

2014.03.27 | 15:32

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените!!! На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците(персонала)освен това не ти дават да се храниш,на всякъде са поставили камери и те следят като затворник и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини