Депутатите приеха промени в Закона за МВР

  • 05 май 2011 14:12

  • 2228
  • 0
Депутатите приеха промени в Закона за МВР
©

Депутатите приеха промените, предвидени в законопроекта на Министерски съвет за изменение и допълнение на Закона за МВР, съобщи Агенция „Фокус”.

Депутатите отхвърлиха внесените промени от народните представители Емилия Масларова, Петър Курумбашев и Драгомир Стойнев за заплащане на нощния труд на полицаите.

Емилия Масларова заяви, че промените в Закона за МВР са предизвикани преди всичко от срещите с работещите в МВР и срещите с омбудсмана на Република България. По думите й - законът има за цел да уреди някои от въпросите за прилагането, отчитането и заплащането на нощния труд, тъй като той не се компенсира адекватно нито като заплащане, нито като почивка.

За представителите на МВР при формиране на основното възнаграждение се отчита и полагането на нощен труд, без значение дали той е положен. Според нея съществува правна неуреденост. Масларова посочи, че поради естеството на работа, не могат да получат адекватното заплащане. Няма горна граница, която да нормира полагането на нощен труд. Коефициентът за нощен труд рефлектира и върху осигурителните правомощия - посочи тя.

Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва от ПГ на ДПС заяви, че законопроектът, предложен от левицата, специално набляга на правната фигура на нощния труд, тъй като никъде в Закона за МВР не става въпрос за нощния труд. Според него решението на този въпрос трябва да бъде в рамките на

Закона за МВР, той посочи, че съществуващите пропуски в законодателството доказват, че нощният труд досега не се е плащал. Михаил Миков заяви, че Законът за МВР е устройствен закон и няма как да изчерпи решаването на този проблем с него.

Според промените министърът на вътрешните работи е оправомощен да определя по-благоприятни размери на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия. На практика така нощният труд остава незаплатен.

Последвайте канала на

2228 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини