ЦИК се събира на първо заседание

  • 21 март 2014 07:47

  • 979
  • 1
ЦИК се събира на първо заседание
©

Новата Централна избирателна комисия се събира на първото си заседание. Тя беше назначена вчера с указ на президента, а Народното събрание избра за неин председател Ивилина Алексиева, предложена от Коалиция за България.

Изборът на ръководство беше съпътстван от скандал между управляващи и опозиция. БСП, ДПС и трима независими  отхвърлиха предложението на ГЕРБ Маргарита Златарева да бъде председател или заместник-председател на ЦИК. Така състава на комисията е непълен. Според изборния кодекс тя трябва да има 19 члена,  а в момента се състои от 18 души, припомня БНТ.

ГЕРБ ще внесе днес отново за гласуване кандидатурата на Златарева. Съпротивата  на Коалиция за България и ДПС е свързана с разпределението на 15-те “редови” членове в ЦИК. Президентът реши оспорваното едно място в комисията в полза на ГЕРБ, а не на ДПС. Така ГЕРБ има шестима членове, петима са от Коалиция за България, по един от “Атака” и ДПС, както и по един от НДСВ и Синята коалиция. Очаква се БСП и ДПС да обжалват указа на държавния глава в Конституционния съд, но отказът им да изберат кандидата на ГЕРБ , също може  да доведе и до жалба от партията на Бойко Борисов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
979 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.21 | 11:36

1
БСП-16 ,ДПС-1, АТАКА-1 ГЕРБ-1. Претседателя да е от БСП. Така трябва де е според БСП

Добави коментар

Водещи новини