Кабинетът дава 200 000 лв. за 145-годишнината на БАН

  • 19 март 2014 11:36

  • 818
  • 0
Кабинетът дава 200 000 лв. за 145-годишнината на БАН
©

Правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 200 хил. лв. за Българската академия на науките за отбелязването на 145-годишнината от създаването й, съобщи пресслужбата на кабинета.

Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е БАН, е основано в Браила през 1869 г. - девет години преди  възстановяването на българската държавност и сформирането на Третата българска държава. Това е единствената автономна  национална организация, създадена за научни изследвания в полза на обществото и държавата.

Ръководството на Академията е взело решение да отбележи подобаващо годишнината, като организира целогодишна кампания за  популяризиране на историята и дейността й. Институтите към БАН и постоянните научни звена на Академията инициираха над 170 прояви, посветени на годишнината - събития за учени, специализирани научни конференции, симпозиуми, семинари и  инициативи за подкрепа на младите учени, както и изложби, дни на отворените врати, тържествени събрания и срещи за по-широката  публика.

Кабинетът днес одобри и постановление за предоставяне на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2014 г. за сметка на разходите по централния бюджет за 2014 г. в размер на 4 635 000 лв. Средствата са необходими за разплащане на  неотложни разходи за нормативно регламентирани дейности на администрацията на МС и на областните администрации.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
818 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини