Йордан Цонев: В Сметната палата ще дойдат професионалисти

  • 06 март 2014 10:37

  • 1953
  • 8
Йордан Цонев: В Сметната палата ще дойдат професионалисти
©

Колкото и да се опитвам като председател на бюджетната комисия да постигна това дебатът да бъде за единия модел на управление на Сметната палата или за другия, признавам, че не успях. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на по време на обсъждането на първо четене на Законопроекта за Сметната палата.

В пресата бяха изнесени доста неверни данни. Очаквах от проф. Димитров (б. р. - председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров) да каже добри думи за стария модел и за новия. Да каже, че управляващите имат право да променят модела по свое усмотрение. Ние отдавна казахме, че досегашният модел не е по-добър от традицията в България. А традицията е Сметната палата да бъде ръководена от колективен орган, заяви Цонев.

Когато преди две години оспорвахме новия законопроект, не предполагахме, че новият модел е по-пристрастен и по-лесно манипулируем от стария. Твърдя, че по новия модел Сметната палата е била използвана за политически поръчки. Твърдя, че Сметната палата е била по-лесно манипулируема, бидейки едноличен орган. А че е едноличен орган, няма никакво съмнение, въпреки че председателят има двама заместници, посочи председателят на бюджетната комисия в парламента.

По думите му в Законопроекта за Сметната палата квалификационните изисквания не се понижават, а се възстановява старото изискване за квалификация.

Цонев заяви, че по време на управлението на ГЕРБ Сметната палата е била зависима от управляващите. Той разказа случай, при който одитиран представител на ГЕРБ е изпратил писмо с указания какъв текст да бъде заложен в закона, а одитиращият орган е изпълнил поръчката.

В Сметната палата ще дойдат професионалисти. Ние смятаме, че това е изключително важен орган и той ще работи професионално и независимо. България не може и не трябва да пита никого за тази промяна, заяви Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на, като посочи, че промените отговарят на изискванията на Европейския съюз.

В изказването на г-н Цонев намирам потвърждение на моите думи. Потвърждавате, че ръководството на Сметната палата е съставено от професионалисти. Защо обаче се страхувате да запишете в закона, че и следващото управление ще е такова. Премахвате изискванията за квалификация в новия закон, защото разбирате, че това е начинът за контрол от страна на опозицията, репликира Менда Стоянова от ГЕРБ.

Доживях кресчендо тон от г-жа Стоянова, значи сме на прав път, отвърна Цонев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1953 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2014.03.06 | 19:42

8
"Йордан Цонев: В Сметната палата ще дойдат професионалисти" Знаем ,знаем,ще дойдат такива "професионалисти"като теб.Професионалисти в замитане на следи от крупни далавери.

2014.03.06 | 19:42

7
Професионалисти от ДПС, със които Еничарите от ЮРУШ са съгласни!
Кой?

2014.03.06 | 19:42

6
Делян Славчев Пеевски?
БОЗДУГАН

2014.03.06 | 19:42

5
Видяхме ги ВСИЧКИТЕ начело с ТИКВАТА ПРОСТА Борисов какво представляват за тия 24 г. ! НИЩОЖЕСТВА ! ЗАТОВА НИКАКВИ ПЕДЕРАСИ , НИКАКВИ ГЕРБ - ета , герберастки тиквета , АБВ-та , БПС-та ,ДПС-та турчета ,Куневски к,урвета , дудучета - петровчета и разни други ХЮМНЕТА ! САМО АТАКААААААА ! ВОЛЕН - ПРЕМИЕР !!!
Листопад

2014.03.06 | 19:41

4
Йрдан Цнев е асъл ИБРИКЧИЯ . Машалла!

2014.03.06 | 19:41

3
Посегнаха на сметната палата, понеже там са кинтите. Ще се краде яко...
5

2014.03.06 | 19:41

2
Голям Боклук няма що работи против народа си????
stoiko

2014.03.06 | 19:41

1
V kolektivnija organ da vlezat mosenici ot BSP,DPS i ATAKA,

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини