Прекратиха дебата за Кремиковци

  • 05 март 2014 12:32

  • 1528
  • 3
Прекратиха дебата за Кремиковци
© Булфото

След близо два часа дебати, по предложение на "Атака" депутатите отложиха решението за възстановяване на възможните производствени дейности в "Кремиковци" и го изпратиха в икономическа комисия.

Първоначалният проект на ПГ на националистите, влязъл в пленарна зала според правилата за т.нар. ден на опозицията,  предвиждаше Народното събрание /НС/ да задължи Министерския съвет /МС/ да предприеме действия за възстановяване на част от  "Кремиковци", а именно - на завода за непрекъснато леене на стомана. Вносителите го мотивираха като първа стъпка към  реиндустриализация, шанс за нови работни места, възстановяване на мощности и по-голям БВП.

По-късно текстът бе преформулиран от "да задължи" в "да възложи на кабинета" и бе решено да мине първо през икономическата комисия. До смяна на текста на проекта се стигна след като се чуха аргументите на ГЕРБ, на вносителите, на БСП и ДПС.

Основното възражение на опозицията беше липсата на екологична оценка и икономическа изгода. Като довод от ГЕРБ посочиха и  данни, според които три пъти е намалял броят на онкоболните в София след закриването на комбината, както и че той е бил  "черната" каса на партиите.

Преди избори винаги започваме да правим две неща - да копаем тунела под Шипка и да възстановяваме "Кремиковци", отбеляза Петър Кънев от левицата като поиска дебатът първо да мине в икономическа комисия и да бъде възложено на одиторска фирма  проучване дали е икономически и финансово обосновано възраждането на част от производството.

Според ДПС ще е грешка да се вземат пари от данъкоплатеца за възстановяване на едно напълно "взривено" предприятие. На подобна позиция е и левицата. Социалистите и партньорите им в управлението в момента са на едно мнение - не може  българският парламент да задължи изпълнителната власт да "налива" пари в частно предприятие. Може само да се отправи препоръка към кабинета да представ визия за мерките, които ще доведат до обещаната предизборно реиндустриализация на страната.

В реда на политическото говорене ГЕРБ, от една страна, и "Атака" и Коалиция за България /КБ/, от друга, си размениха и взаимни обвинения в популизъм и клиентелизъм.

Станислав Иванов /ГЕРБ/ включи към аргументите "против" доводът, че леенето на стомана е процес с много отпадъчен  материал, генерира производствени и опасни отпадъци, вредни елементи в почвата и водите. Когато се прави такова предложение  е необходима и ОВОС, а няма такава, посочи депутатът.

От опозицията припомниха и за милионите левове задължения на комбината към БДЖ, както и, че най-вероятно той е "погълнал" над 500 млн. лв. на данъкоплатците. Като отбеляза, че от ГЕРБ подкрепят идеята за подпомагане - предимно административно - на  финансов инвеститор /за какъвто е намекнал преди време и премиерът Пламен Орешарски/ Стефани Михайлова обяви и категоричните възражения на групата срещу опита да се задължи МС да влива директно пари. По думите й, реална полза от възстановяване на завода за непрекъснато леене на стомана ще има, ако се поднови и работата на Стан1700, който обаче също не е в добро състояние и изисква много пари.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев напомни, че самият Орешарски не подкрепя действия, които да задължат изпълнителната власт да налива пари в частно дружество.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1528 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.06.11 | 08:07

3
А бе, за сирийци може да дадете пари, а за Кремиковци не може...Кой пак ви подшушна че не може?...Сега е важно да платите на "икономическата комисия" да каже "не е изгодно"...Предатели! Всички знаят, че такова предприятие е изгодно и необходимо за България.На тези които не им е изгодно не са от България...

2015.06.11 | 08:07

2
Изгодно???? Кремиковци беше една дупка без дъно.
Националист1989

2015.06.11 | 08:07

1
Утре отново ще кажете, че нямало пари за по-високи доходи и как да има като само орязвате клоновете на икономиката добре, че е Атака за да предлага предложения изгодни за народа, защото, ако не са те не виждам кой друг би го сторил!

Добави коментар

Водещи новини