Правителството прие Стратегия за развитието на държавата администрация 2014 - 2020 година

  • 05 март 2014 11:31

  • 1232
  • 1
Правителството прие Стратегия за развитието на държавата администрация 2014 - 2020 година
©

Правителството прие днес Стратегия за развитието на държавата администрация 2014 - 2020 година, съобщи в МС Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София., вицепремиер за икономическото развитие. Проектът беше подложен на широко обществено обсъждане, беше разгледан и в Съвета за административна реформа. До десетина дни ще бъде предложен План за действие за 2014 година по Стратегията.

В документа, приет днес се прави сериозен критичен анализ на функциите и на работата на държавната администрация. Сред акцентите на Стратегията са ефективно управление и върховенство на закона, както и партньорство с бизнеса и гражданите, посочи Бобева. Със стратегията ще се въведе задължителна оценка на въздействие на нормативните актове. Ще се опитаме да решим друг проблем, каквито са честите промени в законодателството, които според бизнеса са основна пречка за инвестиции в страната. Искаме кадрите в администрацията да бъдат назначавани след конкурс, посочи вицепремиерът.

Въвеждането на електронни услуги, които ще се увеличават, не винаги означава намаляване на администрацията. Декларациите в НАП например се подават вече в електронна форма, но около една трета от фирмите предпочитат да подават декларациите си на хартия, а това не позволява оптимизация на персонал, каза Бобева.

Като пример за консолидация на администрацията тя посочи днешното решение на правителството да присъедини Държавната комисия по стоковите борси и тържищата в Министерството на икономиката и енергетиката. Консолидация не означава непременно съкращения, а засилване на компетенциите на държавните служби.

Правителството ще гледа другата седмица Стратегия за електронно управление, информира Бобева. От около двайсетина стратегии приети от настоящето правителство , всички без пет, имат Годишни планове за изпълнение, посочи вицепремиерът Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София..

Относно ситуацията в Украйна Бобева заяви, че се надява тя бързо да се разреши и да не се стигне до военни действия. Бобева изрази надежда това да не се отрази на предстоящия туристически летен сезон у нас.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1232 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.05 | 13:03

1
"ефективно управление и върховенство на закона, както и партньорство с бизнеса и гражданите" от това говорене вече ми се повръща! Това е безсмислено и нищо не означава!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини