Предизборната агитация на турски е естествено право, заяви Давутоглу

  • 28 февруари 2014 19:55

  • 5845
  • 59
Предизборната агитация на турски е естествено право, заяви Давутоглу
©

Турският външен министър призова за равноправно третиране на всички граждани в България. В интервю за БТВ по време на посещението си у нас Ахмет Давутоглу заяви, че на турския език трябва да се гледа като на „автентичен", а предизборната агитацията на турски е „естествено право".

Ахмет Давутоглу е автор на доктрината за нова турска външна политика, която някои определят като „неоосманизъм". В интервюто почти в полунощ в четвъртък вечерта той отрече воденето на експанзионистична политика в региона.

Той обясни речта на турския премиер Реджеп Ердоган в Кешан, в която той нарече Тракия „жива история” на Турция, като недоразумение заради „грешен превод”. „Нашият премиер никога не е казвал подобно нещо. Няма турски лидер, който да каже това. Той спомена за нашето общо културно наследство в Тракия. Също както Месопотамия, която е на територията на Ирак, Сирия, Турция. Културата обаче е наша обща, на тези три или четири страни. По същата логика Тракия и Балканите са носители на обща култура. Това имаше предвид нашият премиер”, обясни Давутоглу.

В същото време турският първи дипломат призова за уважение на всички културни и религиозни общности в България. „Днес докато разговарях с мои приятели, когато те ми казаха, че турския е чужд език в България, аз им казах – „не, турският е автентичен език, също както българския". Тези хора живеят тук и ще продължават да живеят заедно с българите и те са равноправни членове на обществото. Както в Турция където турския, кюрдския са майчините езици на нашите граждани, което се уважава. Това е новият ни подход като универсална ценност", коментира Давутоглу.

Той заяви, че Анкара гледа на всички партии в България като на легитимни партньори, избрани от българския народ. Турското правителство не се намесвало и не подкрепяло нито една политическа сила тук, независимо дали се казва ДПС или Народна партия за свобода и достойнство.

„Това, което искаме, е да се гледа на турците в България като на равноправни членове с другите етнически и религиозни общности. Те трябва да имат същите права, нито повече, нито по-малко от другите - право на религиозна свобода, право на лингвистична и културна свобода”, подчерта Ахмет Давутоглу.

По думите му, освен новините на турски език, има и много „други неща, които трябва да се направят”. „Например, пропагандата на друг език. Това естествено право навсякъде по света, особено в Европа", заяви той.

Турският първи дипломат заяви, че в последните три години Анкара била върнала редица имоти на еврейската, гръцката и българската общности и призова за същите права на мюсюлманските фондации в България.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5845 59

Свързани новини

Коментари 59

Добави коментар
Дани

2014.03.10 | 15:39

59
Долен османски фес.
Лора

2014.03.02 | 00:49

39
В България се говори на български, това е официалния език. Никой не е отнел правото на другите да си говорят майчиния и език. Но предизборните агитации трябвада се водят само на български. Как иначе ще агитират другите партии, така не са равнопоставени. Как ще знем аз какво говорят тези от ДПС. И в Германия се опитват да налагат турците това, но там не им минават номерата. И няма новини на турски език по националната ТВ, макар че 10 % от населенето вече са турци. Който иска турска ТВ има частни канали.
123

2014.03.02 | 17:10

58
mnogo tochno,tezi goveda ot DPS iskat da dirijirat parada.Da ama ne,80% ot elektorata im sa pensioneri.Kazah,i pak kazvam DPS e rojba na BKP,ne sluchayno ,povecheto se okazvat agenti ,zalojeni v vremeto

2014.03.02 | 17:09

57
Българският език също е "автентичен" в турция.Всеки език е автентичен.Каквото е разрешено в европа, не е задължително да е разрешено в България.Още повече, че европа започва там където свършва бозата и шкембе чорбата...Тях ги харесваме, но езика ви не.Когато вие разрешите новини на български, арменски, кюрдски и др. тогава можете да ни търсите сметка как да живеем ние в своята държава.
Българин

2014.03.02 | 17:08

56
Ето ви резултат от управлението на БСП и ДПС. Не съм привърженик на ГЕРБ, нито на Атака, аз съм привърженик на България и БЪЛГАРСКОТО и е крайно време да се ОБЕДИНИМ като народ и да почистим от боклуци България един път ЗАВИНАГИ. Трябва да спрем да се кланяме на чужденците, защото те не са повече от нас, да се обедим и всекиеин от нас да брани и защитава Българското и България и да работи за благото на таи държава. Тогава такива като турски депутат, македонски президент или английски премиер няма да си позволяват да правят подобни изказвания, защото български политици ще бъдат хора, които милеят за този народ и държава.

2014.03.02 | 00:49

38
Намекваш за капута Бареков!! Не мкерси!!!
123

2014.03.01 | 08:58

1
tochno v 10 kata,ima hora koito ne razbirat,znachenieto na dumata RODINA,turcin sam,roden sam v BALGARIYA izpovyadvam budizma,obicham taya strana,no ne i polititsite,kakvo da pravya,da grabna mecha i da gi razkaram ot parlamenta li.niye gi vkarahme tam.tova ni e greshkata,dano ne se povtori.
ТОВА Е НЕДОПУСТИМО

2014.03.02 | 17:07

55
Турската политика в турция. Който иска да върви в турция. Там да си вади тескере и да шпреха колкото иска на турски. Разбира се уважение към всички общности,но те един път за винаги трябва да разберат че са български граждани. И като такива ще говорят български. Допълнителни езици мога да учат колкото искат. В България се изучава български език и култура.
bbc

2014.03.02 | 17:07

54
Естествено право имаме да определяме правилата у нас ,в България ние които сме българи.Който е недоволен по пътя към Истанбул,т. е към родината си.Питам се на тия хора май Родината им все повече почва да им липсва,особено на Местан.

2014.03.02 | 17:06

53
Ами да пуснат новини на БЪЛГАРСКИ в Турция там има много български турци който говорят и знаят български

2014.03.02 | 17:06

52
Турция има много да работи,за да влезе в ЕС.По-добре да се концентрира върху своите проблеми и да не се меси в правото на други държави.
Скоро

2014.03.01 | 11:33

8
Няма все така да е!!!!!!!скоро ще има кръв Българите сме горд народ!!!!

2014.03.02 | 17:05

51
По-добре е бойкот на всичко турско,отколкото разливане на кръв.
Дете на светлината

2014.03.02 | 17:03

50
Каквото и да случва, вие турците никога няма да притежавате БЪЛГАРСКИЯТ ГЕН!!!!!!!! Които се смее последен, се смее наи добре!!!
anotimem

2014.03.01 | 18:45

31
абе кирлив педал произход на прабългарите от къде сигурно си дрямалй във часа по история

2014.03.01 | 17:18

21
Te q pritejavat

Добави коментар

Водещи новини