Спрягат заместник на Йовчев за началник на НСО

  • 28 февруари 2014 06:02

  • 2232
  • 0
Спрягат заместник на Йовчев за началник на НСО
©

Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов е фаворит за шеф на Националната служба за охрана (НСО), след като цялото й досегашно ръководство изненадващо подаде оставка, пише в. Сега.

Началникът на службата ген. Тодор Коджейков и заместникът му Калин Иванов са депозирали молбите си за напускане в сряда. Както вече стана традиция в такива случаи, мотивите, които са посочили и двамата за напускането пред държавния глава, са "лични причини". "Имам информация, че мотивите са изцяло лични. Ще отнеме малко време, има процедура", коментира вчера президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, на чието подчинение е НСО. Новината дойде в момента, в който държавният глава провеждаше политически консултации с ГЕРБ. Коджейков и Иванов бяха назначени от бившия премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Оставките са изненадващи, тъй като нищо не налагаше напускането на ръководството на НСО. Ген. Коджейков и заместникът му можеше да бъдат сменени само с указ на президента, на когото са пряко подчинени. Първоначално информацията за оставките не беше официално обявена, но след публикуването й от "Сега" от президентството се принудиха за я потвърдят.

С напускането на Коджейков и Иванов на практика НСО остава без ръководство. По закон правителството предлага на президента човек за поста, а държавният глава издава указа. Процедурата може да се повтори без ограничение, докато двете институции постигнат съгласие. Именно "спешният порядък" ще позволи на заместника на министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола да поеме ръководството на службата сега. Докато беше секретар по отбраната и сигурността на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, Маринов отговаряше за контрола на НСО. След опита за атентат срещу почетния председател на ДПС Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от Маринов беше сред хората, които наблюдаваха проверката за пропуските на държавните гардове. Преди да влезе в президентската администрация, Маринов беше шеф на дирекция "Противодействие на корупцията" и ръководител на икономическото направление на ДАНС.

Ако се стигне до назначаването на зам. на Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола, управляващите ще овладеят и тази спецслужба. За рокади в НСО се заговори в началото на годината около подготвения от правителството нов закон за националната сигурност, но оставката на ген. Коджейков е изненадваща. Законът за националната сигурност ще бъде приет в пакет със закони за охранителната служба и НРС. Така двете служби ще бъдат подчинени на изпълнителната власт, а шефовете им сменени.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2232 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини