Плевнелиев след срещата с ДПС: Изборите трябва да се правят на официалния език

  • 18 февруари 2014 15:24

  • 1986
  • 2
Плевнелиев след срещата с ДПС: Изборите трябва да се правят на официалния език
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното смята, че с оглед предстоящите избори за ЕП е добре още отсега политическият елит да даде заявка, че ще направим европейски избори, а не "партизански" или чисто вътрешнопартийни.

Това посочи президентът Плевнелиев след срещата му с ръководството на ДПС в рамките на провеждания по негова инициатива "месец на политическите консултации" с парламентарно представените политически сили, предаде БТА. Плевнелиев каза, че ще апелира в обръщението си към парламента, което се планира през март, за това изборите да се проведат по един цивилизационен начин, да има активен и честен дебат по европейския дневен ред, а не да се стига до ескалация на напрежението, да се отменя европейския дневен ред и да се влиза в партийно противоборство.

На въпрос за Изборния кодекс Плевнелиев каза, че следи внимателно дебата в парламента и в президентството ще се отнесат много сериозно към дебатите за това кое и как може да бъде подобрено и как държавният глава да реагира с оглед на кратките срокове, които има. Президентът изрази притеснение, че все още няма становище от Венецианската комисия по кодекса и че България няма да може да изпълни едно от основните искания на комисията - изборното законодателство да се променя и приема най-късно една година преди изборите. За съжаление сме свидетели отново на едно надбягване в много кратки срокове с времето, където като държавен глава ще се отнеса много отговорно към своето право на вето, за което съм обещал на българските граждани, че ще налагам само прозрачно и с ясни аргументи, коментира Плевнелиев. В отговор на въпрос за възможността за предизборна агитация на майчин език, президентът изрази позицията си, че избори в България трябва да се правят на официалния език в държавата - българския.

Попитан за изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов по време на дебатите за кодекса, Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в каза, че проблемът с изказването е в начина, по който е било разбрано - че имената, които са били споменати са били възприети едва ли не като имена на небългарски граждани. Лидерът на ДПС каза, че Хафъзов е цитирал имена на четирима български граждани, които са пострадали от тоталитарния режим в името на борбата за права и свободи на всички граждани. Поради реакцията Местан обаче коментира, че когато става въпрос за толкова деликатна тема, е хубаво езикът ни да бъде една идея по-прецизен, за да се избегне рискът от грешно разбиране.

В консултациите стана ясно още, че президентът Плевнелиев ще търси мнението на политическите сили за възможността за евентуални промени в закона за референдумите, така че допитванията да станат работещ механизъм, който може да повиши доверието към институциите. Гражданите трябва да се произнасят по въпроси от фундаментално значение за тях, какъвто е и въпросът с техните изборни права, каза Плевнелиев. Президентът обаче отново изрази притеснение, че по повод предложението му за референдум за изборните правила, в парламента няма развитие по въпроса и не се водят дебати.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1986 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
AMED EFENDİ

2015.03.17 | 18:41

2
Turskoto ime na LEVSKİ obirnika i ubietsa na BAGAR4E sira4e e ASLANOGLU. Toy se potur4il odavna.

2015.03.17 | 18:36

1
А защо не каза че ще върви по пътя на Левски,за една чиста и свята република"той също се е борил за правата на българите и турците".

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини