Кабинетът бори бюрокрацията само на хартия

  • 10 февруари 2014 06:33

  • 1211
  • 2
Кабинетът бори бюрокрацията само на хартия
©

Поетият от правителството ангажимент за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса остава само на хартия. Огромна част от одобрените 139 мерки са неизпълнени, а министерствата отново не желаят да намаляват такси и да премахват лицензионни и разрешителни режими. Това не попречи вицепремиерът Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София. да обяви това обещание за изпълнено и да заяви, че занапред усилията ще се концентрират върху регулаторните режими на общините, пише в. Сега.

Проверка показва, че от август насам, когато бе приет първият пакет за намаляване на административната тежест, кабинетът може да се похвали с едно-единствено решение за намаляване на такси със значим ефект - орязването на голяма част от сумите, които се събираха за вписвания в Търговския регистър. Също толкова безрезултатно завърши и опитът за прилагане на обща методика за изчисляване на таксите на разходоориентиран принцип при предходния кабинет. Сред одобрените 139 мерки няма нито една за отмяна на лицензионен режим. В същото време като кандидат-премиер Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 се ангажира с отмяната на 100 лицензионни режима. При поредно правителство администрацията отказва да извърши подробен преглед на действащите тарифи с такси за гражданите и бизнеса. Предложенията за намалението им се броят на пръсти, а освен това не се и изпълняват. Така например транспортното министерство пое ангажимент на 22 октомври да намали чувствително таксите, събирани от агенция "Автомобилна администрация". Таксата за издаване на лиценз за общността за пътнически и товарни превози трябва да бъде намалена от 2000 на 1000 лв., вписването в регистъра на водещите курсове за професионални водачи да се промени от 1000 на 400 лв., разрешителното на пунктове за технически прегледи 5-а категория трябва да падне от 3000 на 1500 лв. и т.н. За промяната на тарифата е нужно само постановление на МС, но такова няма вече четвърти месец.

Непроменена остава и една от куриозните такси, събирани от Българската агенция по безопасност на храните. Там вземат по 16 лв. на час за всеки ангажиран служител при извършването на проверки по сигнали, завършили с установени нарушения. При липса на нарушение такса не се събира. Част от министерствата "забравят" и да координират законодателните промени. Така например още през август кабинетът реши, че в закона за местните данъци и такси ще бъде включена изрична забрана общините да събират пари за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения. В предложението се изтъкваше, че тези удостоверения обикновено служат за нуждите на друга администрация и най-често - на издалата ги община. В Благоевград например удостоверението струва 12 лв., изтъкнаха от кабинета. Предложението обаче не бе включено във внесения през октомври законопроект от МФ за промяна в закона и така общините ще продължат да си таксуват гражданите за тази "услуга".

Подобни "отсъствия" на вече одобрени мерки има и в други законопроекти. Така например във внесения от МС проект за промени в Закона за движение по пътищата липсва рекламираната от вицепремиера Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София. отмяна на нотариалната заверка при прехвърляне на регистрирани автомобили. Тогава Бобева обясни, че такава практика в Европа не съществува и много българи ще бъдат зарадвани от отпадането на таксите. Текстът, в който е регламентирана продажбата на автомобили, е дописан в проекта на МС, но нотариалната заверка остава. Тази заверка, противно на обещаното, не отпадна и при представянето на копия за документи в конкурсите за частни съдебни изпълнители. За отпадането на това изискване е нужна промяна само в наредба.

В момента в Народното събрание се гледат изменения на поне три закона по инициатива на депутати от БСП, в които можеше да се добавят и вече обещани мерки от кабинета, за да не се налага повторно прекрояване на законодателството. Така например правителството обеща да удължи срока на валидност на европейската здравноосигурителна карта, който в момента е една година. Депутати от БСП предлагат промени в този текст от закона за здравното осигуряване, но полза от корекцията за здравноосигурените лица няма да има - в закона се предлага само думата "управител" на НЗОК да се замени с "директор" на НЗОК. Липсва координация и при друг закон, обявен за приоритет - този за професионалното образование и обучение, който се изменя по инициатива на депутати от БСП. От закона най-малкото следва да отпадне противозаконното изискване за представяне на удостоверение за актуално състояние на кандидатите за лицензия за професионално обучение. Припокриване има и при закона за водите. Депутати от БСП искат промяна на текста за концесионирането на минерална вода, кабинетът предлага промяна в същия член, но в друг текст с цел концесионните възнаграждения да се дължат за реално използван воден ресурс.

Равносметката е скромна и за намаляването на броя на лицензионните и регулаторните режими. Разрешителните режими, които са предложени да отпаднат или да станат уведомителни, се броят на пръсти. Сред малкото изпълнени мерки е отпадането на категоризацията на самостоятелните заведения за хранене и развлечение. Голямата част от предложените промени в действащи режими пък всъщност не касаят облекчение, а премахване на закононарушение. Много от законите и наредбите продължават да противоречат на закона за търговския регистър, който категорично забранява при представен ЕИК да се изисква предоставянето на актове, които са публични в търговския регистър. Приемането на тази забрана без измененията на всички закони, които касае тя, налага сега частични промени на куп нормативни документи. Миналата седмица за обществено обсъждане бе пуснат проект с изменения в 23 наредби именно с тази цел.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1211 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.02.10 | 20:17

2
Е вие ако вярвате на това правителство, значи никой не може да ви помогне.

2014.02.10 | 20:17

1
ОСТАВКА!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини