Средствата за общините ще бъдат разпределени равномерно, съобщи Джейхан Ибрямов

  • 05 февруари 2014 09:42

  • 911
  • 0
Средствата за общините ще бъдат разпределени равномерно, съобщи Джейхан Ибрямов
©

"За първи път от няколко години насам се позволява на общините да кандидатстват по проекти и програми за усвояване по един прозрачен начин на средства по публично-инвестиционната програма и ако не ме лъже паметта, това, което беше обявило правителството и финансовият министър, от тези 500 млн. около 350 млн. лв. ще бъдат в полза на общините и днес очакваме правителството да обяви общините, към които ще бъдат насочени тези средства", каза заместник-министърът на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов в интервю за предаването "Преди всички“ по БНР.

Ибрямов съобщи, че не е бил част от Междуведомствения съвет, който е взел решение към кои общини да се насочат средствата: "Сигурно е била трудна селекцията. Надяваме се, че средствата ще бъдат балансирани с цел да има уеднаквяване и да не се насочват средства само към по-големите общини в България".

Заместник - министърът беше категоричен, че няма политическа насоченост в работата с общините и увери, че се подхожда по критерии и правила по програмите: "Правителството ще продължава тази балансирана своя политика спрямо не само общините, но и към цялото българско общество".

Той заяви, че са разпределяни между 10 и 15 млн. за дадена област: "Представяте ли си, ако отпуснат по 15-20 млн. за една община, в България са 264 общини, каква е сумата, която трябва да бъде отпусната към всяка една от общините. Мисля, че Междуведомственият съвет е намерил правилния подход при разпределението на тези средства. Между 10 и 15 млн. за дадена област е една приемлива сума, на базата на която да се усвояват тези средства от съответните общини".

Ибрямов посочи, че ще бъдат отпуснати средства и за изготвяне на кадастрални карти и скици: "За първи път от близо 4 години правителството отпусна целеви средства от държавния бюджет – около 10 млн. за създаване на кадастрални карти и скици по план. Първоначално ще се започне с райони в град София. Другата важна област е създаването на специализирани карти по населени места, които обхващат областите Бургас и Варна. След което има план-програма за работа по отделни населени места и общини. Там, където е започната работата по създаването на кадастрални карти и скици, ще се продължи. Целта е в рамките на няколко години да се покрие цялата територия. Имаме амбицията това да се случи, но това е дълъг процес, който изисква време".

До няколко дни ще стартира и работата по заданията за общите устройствени планове, посочи още заместник- министърът на инвестиционното проектиране.

Последвайте канала на

Десислава Станева
911 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини