АБВ: Тревожни са констатациите за размерите на корупцията в България

  • 04 февруари 2014 10:27

  • 1841
  • 15
АБВ: Тревожни са констатациите за размерите на корупцията в България
© Булфото

„Вчера Европейската комисия публикува първия си годишен доклад за състоянието на борбата с корупцията. В него има много тревожни констатации за размерите на корупцията в България, подкрепени с редица примери. Констатациите на доклада надали са изненада за българската общественост“, пише в декларация от името на АБВ евродепутатът Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска по повод първия доклад на Европейската комисия за борба с корупцията.

„Ние имаме шанс да вземем мерки още сега, не толкова заради мнението на Европейската комисия и всички, които четат нейния доклад, а заради българските граждани. Обнадеждени сме, че БСП обърна внимание на доклада и пое ангажимент да работи върху етичен кодекс на депутатите. За нас, в АБВ обаче, са необходими много по-решителни действия. Ние призоваваме незабавно да се започне работа и до една година обществените поръчки да бъдат изцяло прозрачни в интернет в реално време. Това означава както условията, така и подадените оферти, мотивите за избор на победител, текущо извършените дейности, включително от подизпълнителите, плащанията, получените разрешения и всички останали данни, без да се признават съображения за търговска тайна - всички тези данни да бъдат достъпни в интернет в реално време и с пълни детайли. Когато става въпрос за обществени средства, не може да има търговски тайни и обобщени данни.

Подробна информация трябва да се предоставя за всеки публичен разход - от бенефициентите на средствата, отпуснати чрез Българската банка за развитие, до средствата за медии, изплатени с европейски или български публични средства.

Корупцията се бори с прозрачност и с обществен ангажимент. Призоваваме политическите партии да се ангажират в най-близко време с публичен диалог по актуализация на мерките за борба с корупцията, като се фокусират върху тяхната спешност и ефективност и дадат отговор на тревожните въпроси, поставени в доклада на Европейската комисия. По наше мнение борбата с корупцията трябва да бъде една от основните теми в кампанията за предстоящите избори за Европейски парламент“, се казва още в декларацията.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1841 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2014.02.05 | 00:11

15
Колкото повече се мъчите да ни насаждате Волен толкова по омразен става на хората и все повече хора се оттеглят от доверието си в Атака.Хора като Боздуган и Любо Ангелов с изявите си само отблъскват хората от Атака и правят услуга на другите партии.

2014.02.05 | 00:11

13
ВОЛЕН не е насаждан , а непрекъснато и несправедливо очернян ! Ефектът е обратен ! ВОЛЕН е народен любимец ,особено извън педерастка София !

2014.02.05 | 00:11

14
Сидеров е политик от европейска класа ! Бият го : ПУТИН - световен лидер и Лукашенко - опази Беларус от западните хиени ! Равен е с ОРБАН !

2014.02.05 | 00:10

11
Безумец е онзи, който мисли, че бедите, болките, тежестта и обидата могат да повалят и да унищожат БСП. Днес, след върховите изпитания, ТЯ е по-мъдра, по-зряла, по – милосърдна и по-могъща. Вярвам, че страданието ражда гордост, изпитанието – воля, а нападките на свои и чужди – вяра. Сигурен съм, че БСП ще докаже колко е много е преди всички останали злобни и меркантилни същества и „партиики”.

2014.02.05 | 00:10

12
Явно си много тъп да вярваш на тази партия бсп,и ако не знаеш на1.02.2014г се навършват 69г от геноцида,който са извършили комунистите с най умните ни българи.А сега принуждават умните ни деца да имигрират това е също геноцид

2014.02.04 | 14:05

10
Налапал дълбоко рязания биберон , Долен Лидеров е турски любимец , не народен !!! Народен ще стане след като си излежи присъдата , колкото и дълга да е тя !!!

2014.02.04 | 14:05

9
ТИКВИ ПРОСТИ ГЕРБАДЖИЙСКИ , гласувайте за ВОЛЕН ! Само така ще намерите покой за грешните си души ! В замяна няма да ви налагаме максимални присъди ! Справедливо е !
БОЗДУГАН

2014.02.04 | 14:03

8
ВОЛЕН СИДЕРОВ - НАРОДЕН ЛЮБИМЕЦ и ТРИБУН ! Борисов - ТИКВОМУТРА ! Сер - ГЕЙ ! Първан оглу - ТРИПЕРА ! Плевнелиев - ПАЛЯЧОТО ! Дудук - фурнолопата ! Кунева - червена еврок,урва ! Това са българските лидери ! Избирай народе !

2014.02.04 | 13:59

7
Отдавна оглеждам българските политици . С ръка на сърцето ви казвам , че само Сидеров заслужава респект . Превъзхожда останалите и то с много !Има качества и каузата му е вярната !

2014.02.04 | 13:51

6
ТИКВИ ПРОСТИ гербаджийски , гласувайте за ВОЛЕН и АТАКА ! Длъжници сте му ! Преди 4 г. той ви даде властта ! Като се осрахте виибамамата ! Примирете се и искайте прошка !

2014.02.04 | 13:39

5
Корyпцията е във всички политически партии.Започва от субсидията им с народните пари.На второ място корупцията на депутатите /справка Хр.Бисеров-ДПС . и гербаджията от Свищов/
Номално

2014.02.04 | 13:39

4
Движеща сила на Капитализма е АЛЧНОСТТА, а КОРУПЦИЯТА е смазката. Прочетете доклада, не слушайте медиите и техните тенденциозни извадки. България е ПО СРЕДАТА в Европа.

Добави коментар

Водещи новини