Орешарски: В нито една страна няма чисто мажоритарен вот (обновена+видео)

  • 31 януари 2014 12:22

  • 5813
  • 21
Орешарски: В нито една страна няма чисто мажоритарен вот (обновена+видео)
©

Въпросът ви за номинацията на бъдещия български еврокомисар е изпреварващ. Той ще бъде актуален след приключването на Европейските избори, когато са ясни резултатите.

Това каза по време на парламентарния контрол министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Той отговори на въпрос от депутата Жельо Бойчев от БСП, относно номинацията за български еврокомисар. Вчера се появиха слухове, че това бъде Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Убеден съм, че българският народ трябва да бъде информиран и не трябва да се допуска ситуацията с Румяна Желева, заяви Бойчев.

Сега не мога да кажа име, но мога да очертая основните черти и характеристики, които той трябва да притежава, продължи Орешарски. Никога не бих направил компромис относно личността на нашия еврокомисар. Той трябва да е добре запознат с европейските дела. Имаме и позитивен, и негативен опит при номинирането на еврокомисар. Сред важните критерии за еврокомисаря е добрата репутация и възможността да поддържа диалог с всички политически сили. Търсенето на консенсусна фигура е важно не само във вътрешен план, но и във външнополитически. Уверявам ви, че ще направим всичко възможно да номинираме най-подходящата фигура, завърши Орешарски.

Премиерът продължи темата и пред чакащите го журналисти в кулоарите на парламента, предаде репортер на Novini.bg. Запитан за Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование и евентуална нейна повторна номинация той отговори: Тя си върши добре работата. Поддържаме добра комуникация. Мисля, че не се налага да ви припомням, че ми е и колежка от университета, каза Орешарски. Помолен да коментира искането за референдум от страна на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното премиерът каза: Тези теми са политически и аз не съм запознат детайлно с тях. Сигурен съм в едно. Няма нито една страна по света, в която да има само мажоритарен вот. Струва ми се, че добрите практики са смесен елемент с мажоритарно начало. Такива е имало в нашето законодателство в минали периоди. Относно електронното гласуване смятам, че трябва да бъдат дадени нужните гаранции, че няма да има изборни машинации и опити за заблуда на гражданите, разкри Орешарски. 

Премиерът говори и за вота на недоверие, който планират да внесат ГЕРБ. Темата сигурност, избрана за вота на недоверие, е слаба за опозицията. Ще видим доводите и аргументите на ГЕРБ. Още повече това е опозиция, която наскоро излезе от управлението и ключова слабост, по моя оценка беше точно сектор „Сигурност”. Критични бележки може би биха могли да задават граждани, политически сили, които не са допринесли за срива на системата на сигурността в предходните 4 години, посочи Орешарски.

На въпрос, дали случващото се в левицата може да окаже влияние върху стабилността на парламентарното мнозинство, премиерът отвърна: Досега не съм чул един глас в левицата, който е срещу кабинета. Това ми дава увереност, че ще имам подкрепата на всички представители на левицата, а другото е вътрешнопартиен дебат, в който не бих искал да взимам страна, заяви още Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5813 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар

2014.01.31 | 21:30

21
Защо останахме последни от бившия източен блок? Бедата не е, че ни управляват бсп, дпс и атака, а в това, че не знаем кой ни управлява. А другите знаят, защото разкриха и забраниха на бившите ченгета от тайните служби да участват в обществения и политически живот под каквато и да е форма. Ние не го направихме и сега всички сме зависими от тях. Докато не го направим и ние, нищо няма да се промени. Те притежават банки, медии, формират общественото мнение, те са олигарси!

2014.01.31 | 21:29

20
За мажоритарния вот може да се спори дали е дошло време, но за задължителния е дошло одавна!
y

2014.01.31 | 21:29

19
Очакваното стана факт - след като четири години депутатите не вдигаха заплатите си, сега народните представители решиха, че времето за спестяване е отминало. Така новата заплата става 2550 лева на месец - колкото три средни работни заплати в страната, предаде bTV. Увеличението реално е около 400 лева.

2014.01.31 | 21:29

18
Време е за мажоритарен вот - хората пряко да избират нар. представители.
Хъш

2014.01.31 | 21:29

17
Дайте възможност, на българите в чужбина да гласуват, както, давате възможност на гаджалите, от Турция, да гласуват за българския парламент!!!???!!! Само след първото гласуване ви гарантирам, че от тези които се гаврят с народа и родината, само след първото гласуване, и помен няма да остане!!!

2014.01.31 | 21:29

16
КОЙ НАСТРОЙВА ХОРАТА ПРОТИВ ПОЛИТИЦИТЕ? ТОЗИ КОЙТО ИСКАТ ДА КОНТРОЛИРА ХОРАТА И ПОЛИТИЦИТЕ!
Шоп

2014.01.31 | 21:28

15
Сергейчо, Сергейчо, и тази чергица ти издърпват изпод краката! Ами сега? Настръхна ли ти косъма?
Аз

2014.01.31 | 21:28

13
В ЕП може и да изтърпят СС като депутат - но за еврокомисар?! Абсурд! Случилото се с Желева ще ни се види като дребна закачка, ако го предложат!

2014.01.31 | 21:28

14
подайте си оставка г-н Орешарски. Вие приехте за приоритет образованието, а толерирате некадърен и подкупен образователен министър. Директорите на училища не искат реформи, защото на много от тях ще изстинат местата. Клисарова е като пате в кълчища и отлага всякакви реформи за неизвестното. ОСТАВКА затова, че погубвате младите хора в България
Ares

2014.01.31 | 21:05

11
Мисля че по въпроса с нашите политици, трябва да се изкаже един наш стар познайник на име Калашников. Няма Бойко, СерГей, Костов или Кунева. ВСИЧКИ!

2014.01.31 | 21:06

12
а протестната мрежа и данспръдни? НАПРАВО ГО ЛАПАЙ

2014.01.31 | 18:54

5
честито Българи имаме си доказано най-простите политици в целия европеиски съюз
ЯВОР

2014.01.31 | 18:55

10
Така ли мислиш, ГЕРБ не са ли прости политици, които само псуват и крещят като ненормални, а на всичкото отгоре и мафиоти като ББ.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини