Кабинетът с 60% неодобрение

  • 26 януари 2014 13:53

  • 2318
  • 7
Кабинетът с 60% неодобрение
© Булфото

Намаляването на демонстрациите не отменя готовността за протест, показва януарското издание на Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Ежемесечното независимо проучване на общественото мнение е проведено между 9  и 16 януари чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1012 пълнолетни българи в цялата страна, посочват от  социологическата агенция.

Една пета от запитаните твърдят, че биха участвали в протест срещу правителството, а 5 на сто твърдят, че вече са го  направили (съвсем условно това отговаря на близо 300 хиляди души).

Обществените нагласи са придобили трайна структура, а предстоящата предизборна надпревара вероятно ще доведе и до още  по-сериозно втвърдяване на позициите на двата лагера, които се очертаха в последните месеци, обобщават резултатите от "Галъп  интернешънъл".

Близо 40 процента от анкетираните смятат, че протестите трябва да продължат, а също толкова са на обратното мнение. Една пета от запитаните вярват, че ако протестите продължат, те ще успеят да доведат до оставка на правителството и предсрочни  избори. Петдесет на сто обаче са скептични по отношение на успеха на протестите.

Основните институции остават със сравнително ниски нива на доверие, но най-трудните дни за президента изглеждат отминали,  показва проучването.

Около една трета от анкетираните са дали позитивна оценка за правителството, срещу 60 процента, които са оценили негативно действията на кабинета. Привържениците на БСП продължават да изглеждат малко по-мобилизирани от тези на ГЕРБ. Разликите между двата електората правят ситуацията в реални избори трудно предвидима, коментират от "Галъп интернешънъл". ДПС остава на обичайно стабилните си нива на заявени електорални предпочитания.

Изследването е правено преди развитието на сюжета с АБВ, който внася допълнителна неяснота, уточняват от социологическата агенция. Седмиците на скандали около "Атака" - преди и след Нова година - може да подействат мобилизиращо на твърдите привърженици на Сидеров, на засега явно по-скоро заплашват шансовете на партията, отчитат от "Галъп".

Експертният анализ на базата на данни от различни наши индикатори и политологична оценка показва, че от днешна гледна точка очакванията са на европейските избори през май да гласуват около и над 2,5 милиона души, което поставя бариерата около 150 хиляди гласа. Изключително рано е за прогнози за евроизборите, но от перспективата на януари силите на двете основни партии изглеждат изравнени, посочват от "Галъп".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2318 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.01.27 | 21:58

7
kabineta e sus 160% neodobrenie

2014.01.27 | 21:58

6
Процентите са доста занижени ще мине почти една година от уродливото управление на Бсп+Дпс+Атака а пак сме си най бедни безработицата расте но не намалява.
БЪЛГАРИН

2014.01.27 | 17:01

5
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!СИГУРНО СА СЪБИРАЛИ ДАННИ ОТ ЦЕНТРАЛАТА НА РАДАН.МЕГЛЕНА И ГЕРБ!
vasil petrov

2014.01.27 | 17:00

4
Вие сте по-лоши и от престъпниците! За модераторите Ви пиша, не за правителството което си върши добросъвестно работата. Вие и ГАЛЪП поддържате ГЕРБ и всячески манипулирате общественото мнение. И Вие ли грабите като ГЕРБовци!
vasil petrov

2014.01.27 | 17:00

3
И на това му се казвало демокрация, свобода на словото. Защо тогава апелирате всеки да си търси правото. Как! Като никой не дава правото да си търсим правото!
BLACKSAILOR

2014.01.27 | 17:00

2
Кой плати за тази реклама?
do vsi4ki tuk

2014.01.27 | 16:34

1
ne viarvaite na anketite po-nova tv-mnogo xora se oplakvat kak kak edno lice glasuva neprekasnato v internet 3a gerb -e tova kak se nari4a ?-PAK NI PRAVIAT MALOUMNI-

Добави коментар

Водещи новини