Плевнелиев: Не водя война с правителството (видео)

  • 20 януари 2014 10:32

  • 8288
  • 43
Плевнелиев: Не водя война с правителството (видео)
©

Тези две години от моя мандат преминаха под знака на големи предизвикателства - най-тежката криза в ЕС - фалираха банки, държави, комбинации от кризи в България, вълна от протести, терористичен акт на родна земя, силно противопоставяне между политически лидери. Рецесията  и кризата в Европа продължава вече шеста година. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното по време на пресконференцията по повод втората година от встъпването си в длъжност.

Бяхме свидетели на опит да се сблъскат не идеите, а гражданите и автобусите. 2013  година е годината на гражданското общество в България. Днес гражданската енергия е навсякъде и зависи от всеки един от нас, посочи държавният глава.

Лошите практики са спирачки пред инвестициите, констатира президентът по време на пресконференцията. По думите му, нуждаем се от ефективни и независими регулатори и ефективна система на правораздаването. „Тя е тази, която е призвана да бъде гарант. Политиците трябва да създават независима среда. Важно е сега политиците да работя за народа, а не за себе си“, заяви държавният глава. Той отчете, че през изминалата 2013 година сме постигнали рекорд за най-малко родени бебета.

Днес с всичките си недостатъци, обаче България, е демократична държава, посочи Плевнелиев. По думите му не бива да се допуска никой да ни отклони и да поставя под въпрос пътя, по който вървим. Подадената ръка от гражданите е исторически шанс, който се надявам да не се превърне в исторически срам, ако гражданската енергия не бъде използвана правилно, посочи в отчета си президентът.

Той заяви категорично, че през изминалата година е направен опит да бъдат изградени няколко мита, като ги изброи и опроверга – че България няма идея, цел и посока, че нямаме дългосрочна визия и план, че е направен опит политическата класа в България да бъде изметена, че президентът разединява. „Знаем, че не е толкова важно кой е на власт, а какво ще свърши“, посочи Плевнелиев. За да се пребори корупцията трябва да бъде въведено електронното правителство, категоричен е държавният глава.

По повод на четвъртия мит, че президентът разединява, Плевнелиев посочи: „Подкрепих гражданското общество в неговите справедливи искания. Президентът е обединител на нацията – за целта е важна принципната и прозрачната политика. Налагам вето само с аргументи, а не, за да преча на някого. Отношението ми към правителството е открито и коректно. Не водя война, не злоупотребявам с правомощията, а търся решения с диалог. Така разбирам ролята си на обединител“. Моята позиция като президент е в защита на активното гражданско общество, допълни президентът Плевнелиев.

Той отново определи за скандален изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, довел до нестихващи протести. 

Той припомни, че през февруари е бил единственият политик, който е отишъл при протестиращите и обърнал внимание на техните справедливи искания, организирайки консултации и изисквайки предприемането на спешни мерки. „Днес - една година по-късно единственото, което се е промени в ДКЕВР, е че ръководството му се смени шест пъти за една година“, заяви Плевнелиев.

По думите му никаква реформа не е направена, въпреки, че хората я пожелаха и протестираха. ДКЕВР днес е толкова партийна, колкото винаги е била, като без стратегии и дебат, при пълна непрозрачност се теглят нови заеми и се подготвят проекти в енергетика за десетки милиарди.

Той ще свика КСНС през февруари за финансиране на стратегическите приоритети на България чрез механизмите на ЕС за 2014-2020.

Бъдещето на страната ни, според него, минава не през месии, а през работещи институции. За 2014 година не очаквам да има коренна промяна в исторически най-силното противопоставяне между политически партии и лидери, заяви още Плевнелиев.

Това, че се говори за СРС-та, е удобно за много хора в България, защото се измества по-важният дебат – какво се случва в администрацията, енергетиката, здравеопазването, дори в българската политика и демокрация, каза още президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното при отчитане на втората година от встъпването си в длъжност.

„За първи път допускаме в демократичната история в България едно не толкова демократично действие – да допуснем лидерите да се сблъскат един с друг, да изгорят всички мостове помежду си, да не могат да се гледат, да се чува от парламентарната трибуна, че единият заплашва другия. Нормално е да има сблъсък на идеи и политически идеи, не е нормално да има личностен сблъсък, който да прерасне във войни и конфликти”, подчерта държавният глава.

Последвайте канала на

Novini.bg
8288 43

Свързани новини

Коментари 43

Добави коментар

2014.01.21 | 16:11

43
ВОЛЕН гонайба тоя палячо ! Това меу е дейността !

2014.01.21 | 16:11

42
Не му мина номерът със симпатичните му протестиращи на този мухльо ! Изядоха си мъдете /ако има ? / с ТИКВАТА ПРОСТА Борисов !

2014.01.21 | 16:11

41
Алчен, подъл, Гьонсурат.
BUHALA

2014.01.21 | 16:11

40
№1 2 3 Вие несте Бьлгари. Опорни дингили сте жалки Глупаци
сдгфдс

2014.01.21 | 16:11

39
Прост народ до като има няма да се оправим......А това, че глупендерите защитават ДПС и БСП показва точно това - прост народ!!!

2014.01.21 | 16:10

27
Няма прости народи.
палячо

2014.01.21 | 16:11

38
Единственият срам си ти, а не действията на управляващите или обикновените хора. Скрий се преди да си убил някое дете с топка в поредната детска градина!
боклук'млъкни

2014.01.21 | 16:11

34
Не достойни боклуци без мозък пишат идиощини
АНОНИМЕН

2014.01.21 | 16:11

37
ТОЗИ НЕ Е ЗА ПРЕЗИДЕНТ.САМО ГОВОРИ ГЛУПОСТИ.
Ares

2014.01.21 | 16:11

36
Ех, кога ли ще имаме някой достоен президент. Толкова години минаха, все жалки човечета заемат този пост. То няма смисъл да се коментира просто. Като ги подхванеш от 89 насам палячовци.
Ee

2014.01.21 | 16:11

35
Този паразит кога ще се разкара от политиката?

2014.01.21 | 16:10

33
Непоправим глупак и офшорен далавераджия ! Малоумник , чукан от ТИКВАТА по челото !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини