Започва ротация на държавните чиновници

  • 13 януари 2014 07:21

  • 1996
  • 1
Започва ротация на държавните чиновници
©

Чиновниците започват преселение от кабинет в кабинет, за да се извъртят на различни позиции в администрацията. Това предвижда механизъм за ротация на служителите, който е одобрен от Съвета за административна реформа към кабинета, оглавяван от вицепремиера по икономическото развитие Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София., информира в. Монитор.

Своеобразната въртележка няма нищо общо с плана на финансовия министър в кабинета „Борисов“ Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, който искаше да „разхвърли“ цели ведомства в различни точки на страната. В случая предлаганата ротация няма да променя цялостната структура на администрацията и ще се осъществява по два метода – или двама служители ще си сменят позициите един с друг, или отделните чиновници самостоятелно ще преминават през няколко длъжности, като процесът може да продължи с години. Разместванията ще стават както между различни структури на властта, така и в рамките на отделните ведомства. Сред примерите в одобрения механизъм е посочено преминаването на началник на отдел „Финанси“ през всички функции, които се изпълняват в звеното, за да може впоследствие да ги ръководи ефективно.

Експертите от съвета все пак са направили свои бележки по механизма при разглеждането му и през отминалия уикенд ударно са работили по него, за да може тази седмицата документът да бъде публикуван в окончателния му вариант, обясниха от екипа на Бобева. Като цяло обаче на ротацията се възлагат големи надежди, включително като едно от средствата за пресичане на възможностите за корупционни практики, а подобен извод вече бил посочен и в доклад на Световната банка. В първоначалния проект на механизма, публикуван на Strategy.bg, се посочват и някои от високорисковите позиции за прибиране на рушвети - управление на държавната и общинската собственост, прилагане на данъчното законодателство, работа с обществени поръчки, а също и в митниците и общинските служби по земеделие.

„Ротацията на длъжностите може да се използва и за предотвратяване на физическия и психическия стрес от работата на една и съща позиция в продължение на повече години. В други случаи това може да бъде и средство за намаляване на отегчеността и монотонността, с което да провокира по-голямата ангажираност при изпълнение на задачите“, изрично е записано в проекта на механизма. Като очакван резултат от разместванията се отбелязва още и повишаването на гъвкавостта и адаптивността на държавните служители. Чрез ротациите администрацията може да намали числеността си, посочва се още в документа. Това можело да стане при процеса на взаимно обучение, наречен cross-training, чрез който човешкият ресурс можел да бъде използван по-ефективно. Освен това с „внасянето на нов поглед и идеи“ щяла да се подобри и работата в различните отдели.

В документа са разписани и евентуалните спънки, които може да се появят в процеса на разместване. Сред тях са нежеланието на по-опитни експерти да изпълняват нови функции, както и страх сред чиновниците, които не се справят на новото място, че може въобще да загубят работата си. Освен това имало опасност и от логистични проблеми, като например неудобство при придвижването до новото работно място. Тепърва обаче ще се изготвя екшън план, на базата на който ще се проведе самата ротация на чиновниците в държавната администрация. Първо ще се набележат длъжностите, подходящи за това, след което ще се изготви и списък с конкретните служители от всяка структура, които ще бъдат размествани. В механизма се дава препоръка да се стартира с пилотни ротации, в рамките на които да се идентифицират слабостите.

Идеята за ротация пък ще се популяризира сред чиновниците и шефовете им чрез организиране на срещи с презентации. Служителите ще попълват и въпросници за нагласите, желанията и нуждите от ротация. След това самата реализация на процеса ще бъде подложена на мониторинг, ще има и обратна връзка с преместваните, колегите им и дори с потребителите на съответната административна услуга, както и оценка на резултатите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1996 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2014.01.13 | 18:37

1
Кога ще се махнат поставените хора на ДПС от управлението на властта по региони. Те направо съсипват държавата.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини