Депутатите приеха правила за избор на главен инспектор към ВСС

  • 19 декември 2013 11:20

  • 849
  • 0
Депутатите приеха правила за избор на главен инспектор към ВСС
©

До 27 декември депутатите ще могат да правят предложения за главен инспектор в Инспектората към ВСС. Народното събрание прие процедурни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати  и подготовка за избор на главен инспектор.

Предложенията, направени от народните представители, трябва да бъдат внесени в парламентарната правна комисия. Необходимо е да има и писмени мотиви и писмено съгласие на кандидата, както и с други документи, сред които подробна автобиография, копие от дипломата за висше юридическо образование, свидетелство за съдимост. Всеки кандидат ще представи концепция за работата си като главен инспектор, както и декларация за имотното си състояние. Документите ще бъдат публикувани в специалната секция на сайта на парламента, заедно с името на номинирания и мотивите. Юридически лица с нестопанска цел, висши училища и научни организации ще могат да предоставят становища за кандидата, както и въпроси, които да му бъдат поставени, като анонимни сигнали няма да се разглеждат. Комисията по правни въпроси ще провери дали кандидатите отговарят на условията и ще излъчи списък на тези, които са допуснати до изслушване. При изслушването народните представители ще могат да задават въпроси на кандидатите.

Беше отхвърлено предложението на ГЕРБ срокът за предложенията за главен инспектор да бъде удължен до 10 януари 2014 г. Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно от ДПС обясни, че постът стои вакантен почти една година, защото мандатът на досегашния главен инспектор е изтекъл още през януари. Той припомни, че е заложен двумесечен срок между внасянето на кандидатурите и гласуването и, ако се измести и срокът, най-рано на 10 март ще се проведе самият избор. Според Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на от левицата изборът на инспектор е изключително важен и за съдебната власт и за българските граждани, а и важен сигнал към ЕК, която следи състоянието на съдебната система. Притиснати сме от срока в Закона за съдебната власт - два месеца между подаването на кандидатурите и самия избор, посочи тя. Манолова напомни, че изборът на главен инспектор няма как да се случи без консенсус между парламентарните групи и изрази надежда, че по една толкова важна тема за съдебната система ще се намери политическа воля между ръководствата на парламентарните групи, за да може процедурата да се проведе по прозрачен начин.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
849 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини