БСП и ДПС се разбрали за ранното пенсиониране

  • 16 декември 2013 14:39

  • 3626
  • 3
БСП и ДПС се разбрали за ранното пенсиониране
© Булфото

БСП и ДПС са постигнали компромис за ранното пенсиониране - т.е. хората, на които не им достига една година трудов стаж, ще  могат да се пенсионират, като ще получават 85 процента от пенсията си, съобщи в Русе депутатът от БСП Екатерина Заякова.  Тя уточни, че решението предстои да бъде гласувано в парламента през тази седмица.

Заякова обясни, че ДПС и министърът на труда и социалната политика Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва са били против първоначалната идея на БСП  хората да могат да се пенсионират две години по-рано. По думите й причина за това е позицията на Европейската  комисия, която е заплашила страната ни със санкции. Заякова припомни, че правителството е замразило пенсионната  възраст, като жените ще могат да се пенсионират на 60,8 години  при стаж от 34,8 години, а мъжете - на 63,8 години при 37,8  години стаж, пише БТА.

Депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев и Светлана Ангелова коментираха по-рано днес, че замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране и въвеждане на ранното пенсиониране ще доведат до редица проблеми в пенсионната система. Ангелова даде пример, че ще се увеличи дефицитът в пенсионния фонд, тъй като към момента 55 процента от парите за пенсии се плащали от държавния бюджет, а не от осигурителни вноски. ЕК е отправила и предупреждение, че ще бъдат спрени европейските средства за заетост и преквалификация.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3626 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Али

2013.12.18 | 13:22

3
Българският човек трябва да се пенсионира на най-много на 60 г. Не може да се сравняваме например със скандинавците които 80 % надхвърлят 75 г възраст Нямат проблеми хората с парите , не се тормозят на работа А и климата си има значение 60 г мах за пенсиониране
dghfg

2013.12.18 | 13:22

2
Как няма да има дефицит, като вашите фирмички плащат осигуровки на минимална заплата?!? Като станем Изрядни всички както са обикновените хора, тогава няма да има дефицит. За да се съберат пари за пенсиите на сегашните пенсионери, трябва сегашните работодатели да плащат истинските осигуровки, а не да правят двойно счетоводство. Тва обаче няма как да стане, щото сте КРАДЦИ ВСИЧКИ!!!

2013.12.18 | 13:22

1
НИТО ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ПАРТЙИ НЕ И ПУКА ЗА ЕРЕКТОРАТА СИ......ЛЪЖАТ КРАДАТ НА ЧОВЕКА ХАМУТ МУ СЛАГАТ И НИКОЙ НЯМА ДА СТИГНЕ ДО ПЕНСИЯ.......НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ ХОРА А ГРАБВАЙТЕ СОПИТЕ И ПУШКАЛАТА...........

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини