БСП ще спира чистките в администрацията

  • 13 декември 2013 08:23

  • 1464
  • 1
БСП ще спира чистките в администрацията
© Булфото

БСП ще мисли за законови промени, които да намалят възможностите за политически чистки в държавната администрация. Така ще се ограничават и опитите за "грубо партизирано кадруване", които може да прави всяка нова власт. Поправките ще бъдат разработени от депутати от временната анкетна комисия за т.нар. калинки, чийто шеф е Таско Ерменков (Коалиция за България).

"Единият вариант е да бъде въведен механизъм за контрол над атестацията на държавните служители, защото има случаи, в които се пишат по-ниски оценки, за да бъдат уволнени конкретни хора", обясни Ерменков пред "Труд". Според него обаче трябва да се помисли добре, за да не се стигне до друга крайна ситуация - некадърни кадри да бъдат запазени със закон. Друг вариант бил да се мисли и за по-голям контрол от страна на инспекторатите към министерствата, както и на този към Министерския съвет. "Това са само варианти, които предстои да бъдат обсъждани", обясни Ерменков.

Ако такива законови поправки бъдат приети, кадрите на сегашните управляващи ще бъдат сменяни по-трудно от друга власт. Депутатите най-вероятно ще пишат и мерки за ограничаване на възможностите за назначаване на хора без нужния опит и образование - или т.нар. калинки в държавната администрация.

Броят на подобни назначения по време на мандата на ГЕРБ ще бъде обобщен от анкетната комисия през следващата седмица. Срокът за работа, който изтича в края на годината, най-вероятно ще бъде удължен с още два месеца, за да се мисли за мерки. Очаква се комисията само да представи информация, но не и да предлага чистки, твърди Ерменков.

Справка, която "Труд" поиска по Закона за достъп до обществена информация, показва, че по време на мандата на ГЕРБ с конкурс в министерствата са били привлечени 756 чиновници. Други 1799 обаче са били взети на работа, без да са се състезавали за поста.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1464 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.12 | 00:06

1
СЛЕД КАТО БСП НАПРАВИ ЧИСТКА СЕГА ИСКА ДА БЕТОНИРА СВОИТЕ ХОРА. ОБАЧЕ СЛЕДВАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ОТХВЪРЛИ ПРОМЕНИТЕ НА БСП. ИЗОБЩО СЛЕДВАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ИМА ДОСТА РАБОТА ДОКАТО ИЗЧИСТИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЧЕРВЕНИ КАЛИНКИ.

Добави коментар

Водещи новини