Социолог: БСП и ДПС са решили да управляват на всяка цена

  • 02 декември 2013 15:25

  • 2842
  • 5
Социолог: БСП и ДПС са решили да управляват на всяка цена
©

За мен най-важното послание от семинара на властта в "Боровец" беше това, че двете партии са решили да управляват на всяка цена. Това, от което имаха нужда, е да си вдъхнат взаимно увереност, че могат да се справят със ситуацията и да задържат управлението. Коментарът направи пред БНР социологът Антоний Гълъбов. Той каза, че присъствието на Коалиция за България (КБ) в управлението зависи от отношенията между ДПС и "Атака".

"Докато двете партии продължават да поддържат този горещ мир помежду си, правителството може да просъществува и управляващото малцинство да задържи властта. Точно затова ролята на БСП е изключително деликатна, защото в КБ съществува партия "Нова зора", която е учредител на "Атака" през 2005-а година. Съществува и "Евророма", която винаги е била близкопоставена до ДПС. Самата БСП е длъжна да маневрира и да лавира в една много нестабилна ситуация, в която зависи от поддържането на това равновесие между ДПС и "Атака". Струва ми се, че целта беше да се постигне максимално сближаване на позициите между ДПС и БСП и правителството, за да се избегнат възможни сътресения, породени от активизирането на"Атака", посочи социологът.

Според Антоний Гълъбов с намерението да възродят АЕЦ "Белене" и в същото време да се работи по изграждането на 7-и реактор в АЕЦ "Козлодуй" управляващите се опитват да постигнат поне две цели - отклоняване на вниманието от реалното състояние на българската енергетика и желание проектът с "Уестингхаус" да не се случи. "Идеята е да бъде компрометиран като изпълнител "Уестингхаус" и по този начин да се отмести встрани конкуренцията на руския производител. Това ми се струва най-неприятно като подход. Няма политическа воля да започне конкурс, има желание да се създаде симетрия между състоянието, в което се намира "Белене" като проект и това, което евентуално ще се прави като 7-и реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй", коментира той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2842 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.03.16 | 12:24

5
БСП и дпс са решили да сринат държавата на всяка цена.

2014.03.16 | 12:23

4
Нищо не ги спира. болен е сигурен. Пито платено!

2014.03.16 | 12:23

3
Ами дядо МРАЗ?
Воленчо

2014.03.16 | 12:23

2
Под масата съм, и познай ко прая!

2013.12.10 | 09:27

1
Нищо няма да излезе нито от Белене, нито от Козлодуй. Нали слушате т.н. м-р на икономиката- бля, бля.

Добави коментар

Водещи новини