Златанова: Езикът на омразата не е български патент

  • 28 ноември 2013 13:51

  • 1511
  • 7
Златанова: Езикът на омразата не е български патент
©

Българите сме известни като толерантна нация, езикът на омразата не е български патент и той не е в обращение от вчера  или от днес. Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова на конференцията "Речта на омразата и ролята  на гражданското общество" в София.

Напоследък сме свидетели на тревожно явление в обществения живот - засилване на езика на омразата, посочи Златанова. Тя цитира изследване, представено в рамките на форума, според което 45,6 процента от анкетираните през последната година са се сблъсквали с изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия срещу представители на етнически, религиозни или сексуални малцинства.

Българският законодател е предвидил наказания, езикът на омразата се преследва по българския Наказателен кодекс, отбеляза Златанова. Фактът, че 66 процента от хората смятат, че Прокуратурата трябва да преследва езика на омразата, показва отново, че българите сме толерантни, добави тя.

Златанова приветства реакцията на представители на гражданското общество, изразена чрез мирни шествия срещу проявите на ксенофобия и припомни неотдавнашната съвместна декларация на президента Плевнелиев и премиера Орешарски срещу надигащата се вълна не нетолерантност.

Българският народ е доказал през годините своята толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда и че това е част от културата ни и основателен повод за гордост, каза Златанова. Така, както с право българските граждани реагират срещу всеки опит да се гледа на тях като на един вид "втора ръка европейци", така и ние в никакъв случай не трябва да даваме повод за дискриминация, особено на хора, попаднали в чужда държава, бягайки от война.

В отговор на въпрос дали ще има спрени евросредства за 2014 г. и дали се очаква годината да бъде "нулева", както твърдят от ГЕРБ, Златанова каза пред журналисти, че това не се очаква. Дали ще бъдат спрени средства за 2014 г. не се знае в момента, всичко зависи от одитните доклади на миналия период и от това какво се е случвало тогава, каза Златанова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1511 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2013.12.08 | 09:52

7
КОМУНИСТИЧЕСКИ Е.

2013.12.08 | 09:52

4
Напротив това е гербераски патент.Езика на омразата се изрази още в изказването на експремиера Борисов по отношение на ШИСТОВИЯ ГАЗ. Тогава каза: АЗ ПЪК ЩЕ РАЗПИША НА ИНАТ. На народа ума не е толкова малко,че да не помни!

2013.12.08 | 09:52

6
Свидетели сме на засилване на клеветите срещу български граждани отправяни от безродници комунисти.

2013.12.08 | 09:52

5
Тази не е българка и няма право да говори от името на българите. Да си говори от името на евреите.
kolombo

2013.12.08 | 09:52

3
Плоска , безмозъчна кифла. Шаблонирана от Гей Станишев - до 100%
НИЕ

2013.12.08 | 09:52

2
ТОВА Е ЧАСТ ОТ МАНИПУЛАЦИЯТА НА БСП,ДПС И АТАКА ---------ВСИЧКО ОБЛИЧАТ ВЪВ ФАЛШИВИ ДУМИ И ЛИЦЕМЕРНИ НОМЕРА!ВСИЧКО ПРИ ТЯХ Е ПРИСТОРЕНО,НЕ ИСТИНСКО И ГРОЗНО!!
гошо

2013.12.08 | 09:52

1
Някак нямам доверие на трансексуални министри.Не знам защо.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини