Цонев: На българския хазартен пазар има над 140 оператора без лиценз

  • 28 ноември 2013 10:11

  • 1854
  • 2
Цонев: На българския хазартен пазар има над 140 оператора без лиценз
©

Народните представители обсъждат на първо четене промени в Закона за хазарта. Законопроектът е с вносител депутата от ДПС Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на и група народни представители. Помените имат за цел усъвършенстване режима на лицензиране и данъчно облагане на хазартната дейност. За правото да се осъществява хазартна дейност на територията на Република България се предвижда такса, която се определя по един и същи начин за всички местни и чуждестранни лица, получили лиценз за хазартна дейност.

Във връзка със събирането на таксата проектът предвижда имуществена санкция, в случаите когато за дължимата такса не е подадена справка в законоустановените срокове. С проекта се предвижда изискванията към организирането на онлайн залагания да важат за всеки вид хазартни игри, които Законът за хазарта предвижда да бъдат организирани онлайн, тъй като онлайн хазарта не е отделен вид хазартна игра, а способ за провеждане на хазартната игра. В преходните и заключителни разпоредби на проектозакона се предвиждат промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари и в Закона за корпоративното подоходно облагане. Предвижда се въвеждане на санкции за организиране на хазартни игри онлайн без притежаването на издаден лиценз.

Над 140 оператори оперират на българския пазар без да имат лиценз за това, заяви Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на. Той отбеляза, че промените се налагат основно заради неясната регламентация на хазарта в най-съвременната и най-мащабна му част – онлайн залаганията. „На българска територия оперират само два лицензирани оператора, които изпълняват изискванията на закона и плащат данък. На практика обаче оперират редица други оператори на он-лайн залагания. Стотици оператори работят на българския хазартен пазар, без да имат лиценз за това”, заяви Цонев.

„Оказва се, че всъщност единственият проблем, поради който не са лицензирани, е неконкурентния данък от 15 % върху оборота. Обемите, които се разиграват на този необлагаем пазар, можем само да гадаем за тях, след като обемът на единствената компания, която е лицензирана и оперира в присъствието на другите и в нелоялна конкуренция с другите, е бил между 600 и 200 млн. лв. в различните години, в зависимост от това каква е била данъчната ставка. Когато данъкът е бил по-нисък - 500 - 600 млн. лв. на година”, посочи той. „Над милиард са обемите на този вид дейност, които не са били обложени с данък”,, каза още Цонев. По думите му с промените в закона се регламентират он-лайн залаганията като способ на залагане на спортни и други игри.

Ние сме в такъв тайминг, че данъчните закони бяха приети и ние внесохме този законопроект. Този законопроект променя данъчната ставка, обясни още депутатът и добави, че е разработен по европейски модел. Той заяви, че най-голямата асоциация на хазартните потребители - RGA е поздравила официално правителството за предприетия европейски модел.

По думите му те правят консервативна прогноза. Приходите от филтрираните 140 оператори не са предвидени, защото поради някакви причини те могат да се забавят, каза още той.

Последвайте канала на

Novini.bg
1854 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.11.29 | 00:26

2
Целият зор е да намалят данъците на Черепа. Тези, които не са лицензирани, пак няма да се лицензират. От какъв зор да го правят като може и така.

2013.11.28 | 16:31

1
уникален лобизъм. разрешават хазарт в близост до училище

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини