Президентът след КСНС: Демократичната система е безалтернативна (обновена)

  • 20 ноември 2013 18:25

  • 5212
  • 22
Президентът след КСНС: Демократичната система е безалтернативна (обновена)
©

Днешният Консултативен съвет е добро място, от което да излъчим към българското общество по-различен сигнал. Да покажем, че можем да постигнем съгласие в интерес на нацията. Това е заявил президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в изказването си на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

"Бежанската вълна завари страната ни в средата на безпрецедентна криза на доверието – на гражданите към институциите, на политическите сили една към друга, на хората към политиците и други. Всеки български политик трябва да се притеснява от опитите, които се правят да бъде разединен народът, да се противопоставят хората едни срещу други – на протестите да се спретнат контрапротести, на студентите – контрастуденти, на гражданите - контраграждани. Протести е имало и ще има. Но контрапротестът е българска иновация и си заслужава да се замислим за ефектите от широкото й използване днес", е заявил президентът.

"Друг сериозен риск пред националната сигурност е енергийната зависимост на България. Усложнените отношения между Русия и Украйна са факт. Изпитахме на гърба си до какво може да доведе това през зимата на 2008 г. Институциите трябва да се отнесат отговорно към този проблем, да се ускори работата по диверсифициране на енергийните доставки, да се предприемат действия по осигуряване на необходимите резерви за българската икономика и за домакинствата. Ако кризата от преди няколко години се повтори, този път ще го понесем по-тежко, защото икономиката и хората сега не са в състояние да понесат подобно напрежение. За това са необходими превантивни действия – ясни анализи и планове за преодоляване на евентуална криза в доставките на газ", е заявил президентът.

Важно е да осигурим работата на институциите, които са призвани да защитят националната сигурност. Службите вече са изпратили мотивирани сигнали, че така заложеният бюджет за следващата година е недостатъчен и силно ще затрудни работата им по опазване на националната сигурност, смята още държавният глава.

Трябва внимателно да бъде анализирана и тенденцията от намаляването на бюджетите за отбрана както у нас, така и в съюзните ни държави. Тази тенденция може да доведе до липса на средства за модернизация на българските въоръжени сили и сериозно отслабване капацитета или дори неспособност за осъществяване на национални и международни мисии и задачи. Това, че сме член на НАТО, не означава, че отбраната на страната ни е подарена. Трябва да отделим ресурс за модернизация и надграждане на способностите, е заявил президентът

Проблемите, които изпитва държавата, свързани с миграционни процеси, все по-отчетливо извеждат на преден план друга опасност за страната. Това е засилващата се вълна на псевдопатриотизъм, ултранационализъм, ксенофобия и все по-масовото използване на езика на омразата по отношение на всеки различен, каза още той.

"Този род поведение разчита на естественото недоверие към всичко, което не познаваме, подхранва се от трудностите, които изпитваме в опита си да надградим институциите, които да работят ефективно и с лице към хората. Голямата отговорност днес за всички политици, които определят себе си като проевропейски, като демократични, е да не допуснем тази вълна на омразата да разяде обществото отвътре. Когато основни ценности на нашето общество са застрашени, ние всички трябва да оставим на по-заден план ежедневните си политически битки, споровете за левия и десен път на развитие и да се противопоставим на по-голямата опасност пред страната и пред Европа днес. Затова призовавам всеки един от нас да поеме своята отговорност, така че да не допуснем застрашаване на етническия мир в страната. Това е най-сериозното предизвикателство пред националната сигурност. Нека се поучим от историята си, от историята на нашите съседи, която показва до какво може да доведе насаждането на етническа нетърпимост. Българският патриотизъм исторически винаги е бил с европейска насоченост, винаги е почивал на най-демократичните и хуманистични принципи. Живеем във време, в което ценностната система на българския елит и на българския народ, като цяло, са поставени на изпитание. Само с действията си ще докажем дали сме хуманни и толерантни, дали сме за обединена и силна Европа, дали народът и институциите имат волята и силата за разрешаване на кризисни ситуации", е заявил президентът.

Надявам се, че всички ще се обединим днес и ще призовем политическите сили да се откажат от използването на езика на омразата и да не се заиграват със страховете на хората. Защото най-силно отеква гласът на омразата, най-тих е гласът на доброто. За съжаление, българският криворазбран национализъм и ксенофобия подкопават основни ценности на българския народ като толерантност, гостоприемство и хуманност, работят за разделянето на българското общество и подклаждат европейския национализъм и ксенофобия, които конюнктурно днес са антибългарски – България да не е в Шенген, българите да не работят на Запад, да не бъдат допуснати до социалните системи. Нека направим разлика между бягащите от войната и нелегалните имигранти. Да се обединим, че не бива да се създава изкуствено напрежение, използвайки бежанския проблем. Нека се откажем от популистка риторика по отношение на бежанците и да водим честен и открит диалог в обществото, базиран на европейски подход и българска толерантност. Нека да положим усилия всеки да работи за спиране на разделението в обществото. Нормално е противопоставянето ляво–дясно, но не съм съгласен това да става на всяка цена. Цената на политическия успех не може да бъде разделението на нацията. Нека партийните лидери да решат кое е по-важно – конюнктурният партиен успех, сам по себе си, или стратегическата посока – каква кауза защитаваме и какви ценности ще завещаем на следващото поколение", е заявил Плевнелиев.

 Президентът е предложил на участниците в КСНС да се обединят около външнополитически приоритети и инициативи във връзка с кризата като например:
1. Активно участие по формиране на общата позиция на Европейския съюз за решаване на кризата в Сирия – предстоят преговорите Женева 2.
2. Европейският съюз е донор номер 1 с над 2 млрд. евро в тази криза. Тази политика трябва да продължи, за да може се гарантира хуманитарна помощ вътре в Сирия, като се стимулира оставането на бежанците вътре в Сирия.
3. Осигуряване на всякакъв вид помощ от Европейския съюз за България – техническа, материална, финансова, експертна, по линия на Фронтекс, европейски фондове, оперативни програми и други.
4. Освен да разчитаме на помощта от ЕС, трябва да мобилизираме и българската двустранна дипломация, за да получим подкрепа и от страните-членки на Европейския съюз.
5. Да координираме усилията си с Италия, Гърция, Кипър, Малта и други държави, използвайки предстоящото гръцко и италианско председателство през 2014 година за формиране на общоевропейска политика по бежанските кризи.


Демократичната, многопартийна система е безалтернативна, около това са се обединили членовете на Консултативния съвет за национална сигурност - КСНС. Това каза президентът  след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който представи становището, прието с консенсус.

КСНС обсъди актуалните рискове и заплахи за националната сигурност, произтичащи от обществено-политическото напрежение, кризисните процеси в Близкия Изток и Северна Африка и свързаните с това миграционни заплахи. Ескалацията на обществено-политическото напрежение изисква по-голяма отговрност от политическите сили и държавните органи. Членовете на КСНС изразяват безусловно уважение към правото на протест, но категорично настояват това право на българските граждани да се реализира в рамките на закона. КСНС призовава политическите сили и други организатори да се въздържат от действия, които биха нагнетили допълнително напрежение и биха задълбочили политическата и социална криза.

Последвайте канала на

5212 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
J

2013.11.23 | 01:49

22
Братя и сестри българи, родината ни затъва все повече, виждам го всеки път когато си доида до България от 15г. Тежко и горко на младото и подрастващо население!
Veleva

2013.11.23 | 01:49

21
Иска ми се поне този път Президентът Плевнелиев да е искрен и наистина да работи за обединението на хората в нашата страна.
Georgiev

2013.11.23 | 01:49

20
Нима Президетът забрави, че разделението в обществото започна при управлението на ГЕРБ. Всичко ГЕРБерско се определяше като добро, а другото бе лошо. А след това с негово съдействие разделението в обществото се задълбочи.
alpha

2013.11.23 | 01:49

18
Третата снимка от галерията показва истинската политическа ситуация в България.

2013.11.23 | 01:49

19
липсва само плъха и белия пудел

2013.11.23 | 01:49

17
ДЕМОКРАТИЧНАТА СИСТЕМА НЯМА АЛТЕРНАТИВА, ЯСНО ЛИ Е ЧЕРВЕНИ ТЪПАЦИ АТАКИСТИ!
Bylgarin

2013.11.23 | 01:48

16
Както са наредени идеална пусия. А бре курвета корумпирани офшорирани. Ние измираме от глад и мизерия вие днеска взимате решение да обявите че козата е хубаво животно. НИЩО ОБЩО С РЕАЛНОСТА НЯМАТЕ МОМЧЕТА И ЗАТОВА ПО ПИНОЧЕТСКИ НА СТАДИОНА
Крум Юсеински

2013.11.23 | 01:48

15
Az Krum Musa Yuseinski pozdravqvam Bojko tikvata s pesenta na Azis--Umriiiii
rossen4i4o

2013.11.23 | 01:48

14
не става реч за системата , а методологията на прилагането И
НАЦИОНАЛ--------СОЦИАЛИСТ

2013.11.23 | 01:48

13
ИМА АЛТЕРНАТИВА РАСИМЕ-------КАЗВА СЕ : НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗЪМ.....ТОВА Е АЛТЕРНАТИВАТА,А ТИ СИ ЗАВРИ ШИБАНАТА НЕОЛИБЕРАЛНА СИСТЕМА В ГЪЗААААА

2013.11.23 | 01:48

12
Днес за ВТОРИ път партия АТАКА внесе проекторешение за затваряне на южната ни граница и недопускането на пришълци, но това добро и пробългарско предложение беше отхвърлено, от трите антибългарски партии - БСП, ДПС и ГЕРБ. ПРЕСТЪПНА коалиция ,произхождаща от БКП !

Добави коментар

Водещи новини