Удължиха до края на ноември 2016 г. срокът за лихвоточките

  • 20 ноември 2013 11:37

  • 1657
  • 0
Удължиха до края на ноември 2016 г. срокът за лихвоточките
© Булфото

Парламентът реши да бъде удължен до края на ноември 2016 г. срокът за възползване по Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Това стана с приети на второ четене промени в закона.

Поправката засяга 59 861 държатели на права. Съгласно действащите досега разпоредби на закона можеха да бъдат компенсирани правоимащите притежатели на многогодишни жилищно-спестовни влогове, които придобият или започнат изграждане на жилище в срок до 21 ноември 2013 г. Изплащането на левовите компенсации ще се извършва по реда на постъпилите заявления за реализирани права в срок до шест месеца. При недостиг на средства в бюджета на фонда за текущата година задълженията за неизплатените компенсации следва да се включват в размера на субсидията и да се изплащат със следващия бюджет. Половината от постъпленията от продажбата на жилищни и вилни имоти, отнети в полза на държавата със съдебен акт, ще постъпват в бюджета на фонда, решиха още депутатите.

По предложение на народния представител от Коалиция за България Георги Атанасов бе прието хората, които имат такива влогове, да могат да ги прехвърлят на свои близки, при условие, че отговарят на изискванията на закона и са крайно нуждаещи се. По предложение на председателя на бюджетната комисия Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на /ДПС/ в закона беше внесено предложение, с което се променя текст от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, свързан с обратното начисляване на ДДС. Цонев обясни, че с изменението се изпълнява споразумение между правителството и зърнопроизводителите, обратното начисляване за зърнопроизводството да започне да действа от 1 януари 2014 г., а не както е предвидено сега - от 1 декември 2013 г.

В отрицателен вот към това предложение Десислава Танева /ГЕРБ/ посочи, че с гласуването си днес парламентът ще ощети държавния бюджет с близо 35 млн. лв, които биха останали в държавната хазна през месец декември. Тя припомни, че обратното начисляване на ДДС е въведено като законодателно решение само преди няколко седмици.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1657 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини