Корнелия Нинова: Данъчните облекчения за бедните няма да доведат до злоупотреби

  • 20 ноември 2013 09:07

  • 1260
  • 3
Корнелия Нинова: Данъчните облекчения за бедните няма да доведат до злоупотреби
© Булфото

Планираните от кабинета данъчни облекчения за най-бедните нямало да стимулират хората да декларират по-ниски доходи, защото щели после да взимат ниски пенсии. Тази теза разви пред БТВ председателят на социалната комисия в парламента Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Тя обясни и технологията на готвените промени. Хората с доходи до 340 лв. внасят всеки ще внасят по 10% от заплатата си всеки месец. На 283 лв. се падат малко над 28 лв. В началото на 2015 г. си подават данъчната декларация. После се изчисляват вноските им и се възстановяват на следващата година.

Нинова отхвърли подозренията, че сегашният кабинет ще поръчва, а следващият ще плаща сметката. По думите й засиленият контрол ще предотврати злоупотребите с облекченията. „Не може заради това, че някой би заобиколил закон, да пренебрегнем политически ангажимент. Социална политика е да помогнем на тези 500 000 души”, коментира Нинова по повод хората, които ще се възползват от привилегията.

Това ще струва на бюджета 150 млн. лева. Нинова отрече, че промените са обявени нарочно вчера, преди протеста на КНСБ днес, в който синдикатите имат подобно искане. „Не ни е хрумнало сега”, посочи Нинова.

Срокът за изчисляване на обезщетението за майчинство пада от 24 на 18 месеца от 1 януари 2014 г. Това е едно от предложенията на левицата, които ще бъдат подкрепени при второто четене на законопроекта за държавния бюджет за 2014 г. На въпрос дали това няма да стимулира „бизнеса” за раждане на деца само заради парите, Нинова отвърна: „Заради лоши примери дайте да не провеждаме цялата политика.”

Според нея с намаляването на срока се дава възможност на повече майки да се възползват от майчинството. Увеличението на обезщетението ще е с 12 лева, това ще струва на НОИ 3 млн. лв. „Има ги в резерв, няма да се пипа бюджетът на НОИ”, увери Нинова и добави, че от мярката ще се възползват 42 000 семейства.

„За да се получи майчинство към днешна дата, трябва 2 г. преди това да си работил”, каза Нинова и отхвърли възможността роми да развиват бизнес с майчинство. Ако са били безработни в предходните 2 г., те ще получават само детски надбавки.

Последвайте канала на

1260 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.11.20 | 13:58

3
Ko kaza ko!?. Taka i ciganite si mislqt... te za siriici se prawiha za da wzimat pomoshti... sega shte im e kato detska igra... ama neka... wse pak teq zaemi deto gi wzehte ne moje samo wuw washiq job... trqbwa malko i na elektorata... kato sergeicho hodi po konferencii na pes kakwo li im wika??? Tolkowa ni obicha naroda i e tolkova shtastliw che weche 160 dni edno weselie.. edni praznici.... ukrainskiq ewrein

2013.11.20 | 13:26

2
TAZI DRUGARKA VIARVA LI SI ZA TOVA KOETO GOVORI,SAMO LAJI POPULIZAM,MRASNI KOMUNISTICHESKI YTREPKI
Патил от комунистите

2013.11.20 | 13:26

1
И дупе сте готови да дадете, само да се задържите на власт , но не ви се урежда въпроса !!! Нагледали и наслушали сме се на кухи комунистически лъжи и обещания и вече никой не ви вярва !!! отивайте си и повече никога начело на властта !!! ОСТАВКА !!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини