Световни медии: Българите са разделени

  • 16 ноември 2013 21:03

  • 5487
  • 35
Световни медии: Българите са разделени
©

Десетки хиляди поддръжници и противници на воденото от социалистите българско правителство излязоха днес на митинги, подчертавайки нарастващо политическо разделение и несигурност в най-бедната страна в Европейския съюз, съобщава Ройтерс в кореспонденция от София.

На митинг-шествие в София, организиран от Българската социалистическа пария (БСП) и коалиционния й партньор, Движението за права и свободи (ДПС), премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 се ангажира да остане на власт, да продължи реформите в подкрепа на най-непривилегированите и да увеличи доходите, отбелязва агенцията. В Пловдив, втория по големина български град, привържениците
на основната опозиционна партия ГЕРБ поискаха оставката на правителството и предсрочни избори. Ройтерс припомня как много българи са се надявали, че присъединяването към ЕС преди шест години ще донесе просперитет на бившата комунистическа страна и ще сложи край на ширещата се корупция и организирана престъпност, но са разочаровани от здраво установилите се политически елити, които според тях работят само за собственото си благо.

На страната й предстои да вкара зад решетките високопоставен представител на правителството за корупция, докато средната заплата от 400 евро месечно е най-ниската в 28-членния ЕС, се казва още в материала. Пет месеца след предсрочните избори българите остават
разделени по въпроса дали правителството трябва да остане на власт или да подаде оставка, сочат допитвания. Политически анализатори заявиха днес, че митингите могат да задълбочат разделенията. "Тези демонстрации подчертават задълбочаваща се конфронтация между политическите конкуренти. Има вероятност от засилване на разделенията в обществото", каза пред Нова Ти Ви политологът Първан Симеонов, цитиран от Ройтерс.

Американската Асошиейтед прес също отбеляза дълбокото разделение, което парализира балканската страна от месеци. Агенцията информира за десетки хиляди поддръжници на основните политически партии в двата най-големи града в България, включили се в митингите в подкрепа и срещу правителството съответно в София и Пловдив. За двата митинга, събрали хиляди поддръжници и противници на българското социалистическо правителство - между 20 000 и 30 000 - съобщава и агенция Франс прес , която цитира данни на медии от страната. "Дойдох, за да подкрепя правителството! Всички тези манифестации и студентски протестни движения не му дават никаква възможност да работи, да покаже на какво е способно", е заявила пред АФП Дима Шопова, 60-годишна пенсионерка.

"Не искам децата ми да бъдат управлявани от комунистическата мафия", цитира агенцията изказване на възрастен мъж пред БНР в Пловдив. В материала си, посветен на днешните митинги, ИТАР-ТАСС цитира лидера на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, според когото в митинга в София са участвали над 60 хиляди граждани. Агенцията помества и част от изказванията на премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, на Станишев и на лидера на ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г на митинга в Пловдив.

Последвайте канала на

БТА
5487 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар
БОЗДУГАН

2013.11.18 | 15:09

34
Ръководствата на БСП , ГЕРБ и ДПС са престъпници и предатели ! Съставени са само от Бисеровци и Плевнелиевци ! Докараха България до катастрофа и гражданска война ! Стига вече 24 г. са ни грабили ! САМО АТАКА !
ИДИОТ!

2013.11.18 | 15:10

35
БОЗДУГАН-ИДИОТ!
до курвю пицата

2013.11.18 | 15:09

32
боздуганке ще гласуваме за атака като ти зарасне цвайтера дето ти го разпори доган

2013.11.18 | 15:09

33
Българите са разделени - НА БЪЛГАРИ СРЕЩУ комунисти И цигани
Bobi

2013.11.17 | 18:40

9
Разделете България както се разделиха Индия и Пакистан, и 2-те страни просперираха. По-добре малки държави, отколкото бедни и постоянно плюещи един срещу друг. Герб на север, БСП и ДПС на юг. Няма друго оправяне за простите народи !
приятел

2013.11.18 | 15:09

31
Няма прости и бедни народи.Има лоши управляващи.
hjkhjl

2013.11.18 | 15:09

30
Малоумните пенсионери (не всички) са излезли на улицата срещу интересите на децата и внуците си редом с ромите.........НЯМАМ ДУМИ КОЛКО ПРОСТИ И ПРОДАЖНИ ХОРА ИМА В БЪЛГАРИЯ.

2013.11.18 | 15:09

29
Значи няма просперитет,има разочарование от политическите елити,казва Ройтерс.А ние с гайдите,какво да кажем!Т.Дончева правилно каза,че това мерене на митинги е ТЕАТЪР,който се играе пред очите ни.Но най хубавата сцена беше братската прегръдка между Станишев и Местан.
Smeshni komunisti

2013.11.18 | 13:59

28
Тези като ги гледам , освен че е ясно че са платени, са на 90% турци и цигани.Което означава , че на този пародиен митинг ,където всеки е бил купен с храна и дневни от народната пара , почти не се е говорило на български език.Което значи , че БКП и ДС нямат подкрепата на българите, а на малцинствата ! При това купени малцинства !
zdrasti

2013.11.18 | 07:21

27
...zasto nasite babi,majki i basti se okazaha tolkova glupavi hora...poglednete gi samo...pensionerite,za 20lv ste si otvoriat dupetata,samo da mogat da se haresat na nekoi...sto za komunisticeska sgan e tova...prodadohte decata si,vnucite...sega prodavate i decata na po mladoto pokolenie,koeto vi HRANTUTI...mizernici takiva...za parvi pat vizdam,harod koito ne iska da zivee dobre...duhaite go az ostavam tam kadeto sam...ot 35godini sam tuk,ste iskaram oste 35...da sam ziv i zdrav...to biva tapotia selska..ama tova vaseto na nisto vece ne prilica....ziveite taka kakto zasluzavate...izbrahte mizeriata...togava se naslazdavaite!!!!!!!!!!
Радо

2013.11.18 | 03:02

26
Къде ги дават тези средни заплати по 400 евро да не са се нашмъркали от рано повечето работят за минималната заплата или близка до нея. В повечето случаи даже закъснява с месещи.
стефан

2013.11.18 | 03:02

25
НА ПОСЛЕ БСП ЯСНО СЕ ПОКАЗА КОЯ Е!!! БРАВО ГЕЙЗЕР! НА ПОСЛЕ НЕЩО МЪЖКО! БСП ТЕОРЕТИЧНО НЕ ТРЯБВА ДА Е БКП, ЗАЩОТО Е СЪЗДАДЕНА ПРЕЗ 1990-А! ОБАЧЕ ОТ ИЗВИНЕНИЕТО НА ГЕЙЗЕРА ИЗЛИЗА Е ЧЕ БСП ТРЯБВА ДА Е ПРИЕМНИК И ПРОДЪЛЖИТЕЛ НА БКП! СЕГА ГЕЙЗЕРА ДА СЕ ИЗВИНИ И ЗА КОНЦЛАГЕРИТЕ В ЛОВЕЧ, БЕЛЕНЕ И СКРАВЕНА! И ЗА ГАДОСТИТЕ НА ГАЗДОВ ИЗВЪРШЕНИ ТАМ!!!!!!!!!!!!!!!

2013.11.18 | 03:02

24
Хайде народее!Продавам дъвка "ИДЕАЛ"!Много сладка,лесно се дъвче.цветове по избор( синъо-червена от 90-те),жълта,сива кафява -ново производство.Зени-фиксирани!Вие дъвчете и прглъщате,НИЕ "продавачи и производители" понатрупахме милиони,имотчета,бедните ни дечица учат в Сорбоната и Кеймбридж,и да не ви дразниме,изнесохме всичко зад три морета и океани.Хайде народе,дай ни още 10-на годинки,да разпродадеме и изкупиме и трохите,после кой ще е на власт,все тая.А за ВАС-постна пица,Демокрация -на корем и пръст в задника.До като свят,светува!

2013.11.18 | 03:01

23
Клат,клат,трай си брат.Стискай зъби и "усмивка".Четвърт век ви 'плющят на поразия,-един след друг.От държава-китна,като цвете какво направихме?Едно голямо НИЩО!Докато не се разберем,че те са наши СЛУГИ,винаги ще бъдем-ТЕХНИ СЛУГИ.но явно на българина слугинажа е заложен в ДНК-то.Криворазбраната демокрация,изразяваща се мантрата от 90-те:Да върнат на дедо ми дюкянчето,и на вуйчо нивиците,ви хързулнаха здравата.Е,ква стана?И дюкяните разпродадохте,и нивиците с/у грошове.Сега ще се молите да работите с/у стотинки,в същите дюкянчета(но вече МОЛ-ове) и нивиците на вуйчо,но "комасирани" при зърнарите.Това е свтлото,демократично бъдеще,което чака и правнуците ви.Тъпа миш-миш сбирщина!

Добави коментар

Водещи новини