Полицията изтласква протестиращите пред парламента! Сблъсъците продължават! Има пострадали журналист

  • 12 ноември 2013 14:40

  • 44268
  • 150
Полицията изтласква протестиращите пред парламента! Сблъсъците продължават! Има пострадали журналист
© Булфото

Според програмата на Народното събрание, депутатите трябва да приключат работа в 16 ч. Представителите на ГЕРБ, обаче, вече напуснаха пленарната зала след скандал заради случващото се около парламента, предаде репортер на Novini.bg.

В момента напрежението е най-сериозно при "Александър Невски" откъм ул. "Оборище", където полиция и жандармерия се опитват да попречат на блокирането на улицата. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и служители на реда, след които се чуха призиви "Без насилие".

Към 15.50 часа напрежението пред парламента започна да се покачва. Жандармеристите избутаха протестиращите зад паметника на "Цар Освободител" и освободиха празно място пред централния вход на парламента, предаде репортер на Novini.bg. Първи сградата на парламента започнаха да напускат депутатите на ДПС. Те бяха изведени с автомобили на Народното събрание. Хората замерваха народните избраници и ги освиркваха. Пластмасови бутилки и камъни са летели към автомобилите, с които депутатите са напускали сградата на парламента. Полицията е бутала хората, като част от тях са паднали на земята. Новините на Нова телевизия съобщиха за пострадали журналисти при сблъсъците.

Към 16.00 часа депутатите продължиха да напускат сградата на Народното събрание от централния вход. Протестиращите са обградили парламента и от страната на храм-паметника "Александър Невски", но засега от там не е преминал нито един депутатски автомобил. Студентите и недоволните граждани скандират "оставка". Полицейското присъствие е изключително засилено, като голям кордон разделя протестиращите от народните избраници.

Към 16.10 часа в парламента не бяха останали почти никакви депутати, съобщиха новините на Нова телевизия. Постепенно протестиращите от страната на храм-паметника "Александър Невски" започнаха да се придвижват към централния вход на парламента, от където бяха изведени депутатите.

Към 16.20 часа участъкът от Оборище до СУ е блокиран от протестиращи. Най-напрегнато остава около Радисън. По-късно бе блокирано и движението на бул. Цар Освободител от СУ от Президентството, има кордон на жандармерията.

Към 16.40 часа всички депутати напуснаха сградата на Народното събрание, предаде репортер на Novini.bg. Последни си тръгнаха народните представители от ГЕРБ, които проведоха закрито заседание на групата. Сградата напуснаха и представителите на администрацията на парламента.

Галерия от напускането на депутатите може да видите ТУК.

Към 17.00 часа протестиращите блокираха движението на кръстовището пред Ректората на Софийския университет. Спряно е движението в участъка от Софийския университет до паметника Васил Левски. Кордон от полиция е застанал на пешеходната пътека между Софийския университет и Художествената академия.

Около 50-ина протестиращи скандират "оставка", някои развяват български знамена. Заради спрения градски транспорт много хора се движат пеш. Затруднено е движението в центъра, има задръствания.

Към 17.30 часа беше възстановено движението по бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител", съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Към 18.10 часа протестиращите продължават да стоят пред парламента, предаде репортер на Novini.bg. Хората развяват знамена и скандират "оставка". Най-много протестиращи има около паметника на "Цар Освободител". Пред другите входове на парламента няма недоволни граждани.

От МВР съобщиха, че са задържали шест криминално проявени лица при днешните протести в столицата. Полицейското присъствие в центъра на София, около сградата на Народното събрание и в района на Ректората на Софийския университет, остава засилено.

Към 19.00 часа протестиращите атакуваха сградата на парламента. Хората се опитват да разбият загражденията и да преодолеят полицейския кордон. Хората изблъскват напред кофи за боклук, освиркват и скандират "оставка".

Хората с всичка сила се опитват да изтръгнат загражденията, докато полицията се опитва да им попречи. На няколко места огражденията вече са разкъсани. Протестиращи успяха да навлезнат в зоната за сигурност пред НС и вдигат ръце, в знак, че са с мирни намерения. Полицията отстъпи назад! Все повече протестиращи прескачат загражденията и се отправят към сградата на НС.

Хората стоят с вдигнати ръце, а полицията е обградила плътно сградата на парламента! Протестиращите скандират "оставка", "мафия" и хвърлят пиратки и димки! Жена крещи в лицето на полицаите "Защо бихте сина ми днес? Ще ви изям". Към момента няма директни сблъсъци с полицаите!

Хората са убедени, че ще нахлуят в парламента и ще го окупират. "Утре няма да ги допуснем на работа! Орешарски, махай се!", заканват се протестиращите. Към кордона полицаи, които охраняват главният вход на парламента летят пластмасови бутилки!

Към 19.20 часа полицията започна да да изтласква протестиращите от зоната за сигурност пред парламента, като се стигна до сблъсъци! Един от протестиращите даде интервю за Нова телевизия и заяви, че има информация, че полицаите всеки момент ще ги нападнат!

БТВ твърди, че атакуващите парламента са провокатори. Сред тях няма студенти, които днес обградиха сградата, която в момента е празна. Сградата на НС е обстрелвана с всевъзможни предмети, домати, полетяха дори пиратки. На повечето места металните заграждения пред Народното събрание са бутнати

Има групичка от петима души, ръководени от мъж на около 50 години, те нямат нищо общо с протестиращите студенти. Раздадоха им стекове с минерална вода, която хвърлят към парламента, обяви пред БТВ  младеж, който участва в протеста.

Докато гражданите опитваха да набутат контейнерите пред Народното събрание, "защото боклукът е в парламента", "ранобудните студенти" провеждаха заседание. Щом разбраха за ескалацията на напрежение, те също се отправиха към парламента.

Галерия от атаката на парламента може да разгледате ТУК.

Към 19.40 часа напрежението леко се успокои. Протестиращите скандират "оставка" и "червени боклуци", но спряха да щурмуват сградата на парламента. Полицейският кордон пред главния вход на НС продължава да бъде много сериозен. Маскиран младеж не успя да обясни пред камерите на Нова телевизия, какво прави пред парламента. "Не искам да ме снимат и за това нося маска. Не коментирам, защо съм тук".

Към 19.50 часа част от студентите започнаха да напускат протеста, съобщиха новините на Нова телевизия. Те заявиха, че ги е страх от провокации и от това полицаите да не ги пребият. Студентите обсъждат в Ректората, дали блокадата на СУ да падне. Те се заканиха, че утре отново ще блокират сградата на НС. Към момента обстановката продължава да бъде спокойна и няма нови сблъсъци.

Към 20.00 часа полицията  е арестувала 12 души за различни противоообществени прояви, съобщават от пресцентъра на МВР. Полицията продължава да обезпечава сигурността и обществения ред.

Към 20.30 часа протестиращи влязоха в сблъсък с жандармерията. От полицията призовават протестиращите да се разграничат от групата провокатори. Част от недоволните граждани премахнаха част от металните заграждения пред парламента, но не успяха да стигнат до сградата. Полицията и жандармерията са образували жива верига в няколко реда и препречват протестиращите да стигнат до сградата.

Към 20.50 часа броят на протестиращите продължава да се увеличава. Недоволните граждани замерват Народното събрание с бутилки от минерална вода и други предмети. Те скандират „мафия”, „оставка”, „червени боклуци”, свирят със свирки. Полицията и жандармерията също се увеличава видимо. Отцепилите парламента органи на реда са с каски и щитове.

Към 21.00 часа полицията започна да предупреждава с мегафони, че мирния характер на протеста е нарушен и ще бъде използвана сила. В района на протестите пристигна и противопожарен автомобил. Част от протестиращите започнаха да се изтеглят, като носят със себе си разкъсаните заграждения.

Към 21.10 часа протестиращите граждани, пред Народното събрание, ръкопляскаха на полицаите, които свалиха щитовете и каските си. От време на време се чувства подсвирквания и скандирания „оставка”. Събралите се граждани пред площада на парламента развяват български знамена, издигнали са голям плакат: „Оставка – избори – иновации – бъдеще тук!!”. На Паметника на Цар Освободител е окачен плакат на премиера Пламен Орешарски, изобразен като скелет. Палатковият лагер остава поред парламента, както и бяла дъска, украсена с цветя, на която са написани 10-те Божи заповеди. Част от протестиращите се разотиват, но все още техният брой е значителен. Полицейското присъствие остава засилено.

Към 21.30 часа напрежението ескалира за пореден път. Стигна се до нови сблъсъци между полиция и протестиращи. Полицаите щурмуваха в гръб недоволните граждани, които се опитваха да премахнат поредното заграждение пред парламента. За момент протестиращите се оказаха притиснати между две редици от тежко въоръжени полицаи. Камерите на Канал 3 показаха хора с разкървавени лица. Чуваха се викове "Спрете да удряте", "Не ни ритайте".

Към 21.40 часа полицията успя да освободи периметъра около НС. Протестиращите започнаха да викат, че ги бият. Хората коментираха, че са дошли полицаи без отличителни знаци, срещу които хората започнаха да скандират. Началникът на служителите на МВР пред НС заяви, че не знае какви са тези служители. Протестиращите ги накараха да си свалят маските и да се легитимират.

Към 21.50 часа тежковъоръжени полицаи започнаха да изтласкват протестиращите от сградата на БАН към паметника на Цар Освободител. Стигна се до нови сблъсъци. Протестиращите успяха да премахнат едно метално заграждение, след което се опитаха да пробият полицейски кордон, но не успяха.Чуваха се викове "Вие сте престъпници". Към момента полицаите са доста повече от протестиращите и избутват хората с щитовете си. Камерите на Канал 3 показаха как полицаи с шлемове и каски изведоха няколко от протестиращите.

Към 22.00 часа полицията започна да изтласква протестиращите към Софийския университет. Образувани са два плътни полицейски кордона, който бавно и методично избутват с щитовете си хората. Непрекъснато се чуват викове "Спрете да биете", "Защо биете?". Протестиращите са категорични, че ще останат колкото е необходимо. "Ще останем тук и не само тази вечер. Искам да попитам г-н Орешарски, колко още ще търпи това?", попита един от протестиращите. Хората искаха от полицаите да свалят маските си и да се легитимират.

Към 22.05 часа протестиращи и полицаи пред Народното събрание, от страната на хотел „Радисън”, влязоха в сблъсък. Протестиращите са заградили един лек автомобил. Жандармерията се опитва да отблъсне протестиращите назад, на земята има паднал човек. Чуват се скандирания: „Убийци” и "Еничари".

По същото време протестиращите от страната на Софийския университет се опитват да легнат на земята и да спрат щурма на полицията. Органите на реда изблъскват и журналистите, които се опитват да отразят протестите. Най-тежко пострада Иво Никодимов от БНТ, който беше блъскан и бутан. На въпросите на хората, защо се отнасят така с тях и журналистите, маскираните полицаи мълчаха и изтласкваха протестиращите с щитове.

Журналистката Милена Кънева, представила се, че работи за италианската телевизия РАИ 1 се оплака пред Канал 3, че полицаи са я бутали и са счупили камерата й "За първи път виждам такова отношение на полицията към журналисти. Полицай с маска дърпаше камерата ми. Аз пък се опитвах да си я върна и тя се счупи. Едва, когато разбраха, че съм журналистка ме попитаха, защо не се легитимирахте? Не мога да разбера, защо тези маскирани полицаи избутват хората. Протестиращите имат право да стоят пред парламента", каза Кънева.

Хората продължават да скандират "Убийци" и "Кой ви нареди да биете?". Протестиращите изпяха и химна на България.

Към 22.20 часа протестиращите спряха полицията с метални заграждения на кръстовището на Софийския университет. След като полицията избута протестиращите граждани към кръстовището на бул. „Васил Левски” и „Цар Освободител”, протестиращите подредиха няколко метални заграждения и по този начин спряха инициативата на полицията. Зад живата верига има няколко автомобила на жандармерията, като полицейски кордони препречват движението към паметника Левски и към ул. „Гурко”.

Хората са категорични, че акцията на полицията е била напълно безсмислена. "Ние се оттегляхме, когато полицаите ни атакуваха. За малко не стана Индиго 2. Имаше паднали хора на земята и никой не можеше да им помогне. добре, че се размина без жертви", обясни пред камерите на Канал 3 един от протестиращите.

Към 22.40 часа ситуацията пред парламента видимо се успокои. Хората започнаха постепенно да се разотиват заканвайки се, че утре отново ще блокират НС. Полицейското присъствие остава засилено. Единствено малка групичка от около 20-30 души е останала пред сградата на СУ и скандира "оставка".

Novini.bg
44268 150

Свързани новини

Коментари 150

Добави коментар
Цв. Цв.

2013.11.14 | 22:27

150
Браво на момчетата от полицията, а не като плъха Виктор Николаев от Нова.

2013.11.13 | 23:40

149
Ама и полицията ни една такава кекава.Я да вдигнат две вишки с картечници пред народното събрание,че да видят тия,дето говорят за морал в политиката.
ЕДИН НА 55

2013.11.13 | 15:55

144
КАТО ГЛЕДАМ ПЛЮСОВЕТЕ И МИНУСИТЕ ТУК, ТЪЖНО МИ СТАВА И ЗА ТОВА ПОКОЛЕНИЕ. ПАК РАЗДЕЛЕНИ. АБЕ ДЕЦА, СТИГА С ТЕЗИ ГЕРБЕРИ И Т.Н. БОРЕТЕ СЕ ЗА ВАШЕТО БЪДЕЩЕ, ЗАЕДНО. ПРЕМАХНЕТЕ КОМУНИСТИТЕ ЗАВИНАГИ, ЗАЩОТО НИЕ, ВАШИТЕ БАЩИ НЕ ЗНАЕМЕ ЗА КАКВО СМЕ ЖИВЯЛИ. МОЖЕ БИ НЕ ПОМНИТЕ,НО ВИНАГИ КОГАТО КОМУНИСТИТЕ СА ИДВАЛИ НА ВЛАСТ, СА СВЪРШВАЛИ ПО ТОЗИ НАЧИН. ТЕ ВЕЧЕ НИ ОГРАБИХА,НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ. НО ВИЕ СТЕ ТЕЗИ,КОИТО МОЖЕ ДА ЗАПАЗИТЕ ПОНЕ ДОСТОЙНСТВОТО НИ. БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И БОГ ДА ВИ ПАЗИ.
.

2013.11.13 | 19:52

148
ГЕРБЕРИ=КОМУНИСТИ, ТАКА ЛИ ДА ГО РАЗБИРАМ ? ЗАЩОТО И "ГЕРБЕРИТЕ" ТИ СИ ТРЪГНАХА ПО СЪЩИЯ НАЧИН. ОК, ДА СЕ МАХАТ ВСИЧКИ ГАДНИ КОМУНИСТИ, НАЧЕЛО С ТИКВИТЕ, ПЪРВАТА ИМ ДАМА, ОРЕШАРСКИ, СТАНИШЕВ, ДПС И ОСТАНАЛИТЕ ИЗРОДИ !!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!
въпросче ?

2013.11.13 | 15:56

147
Извинете, имам един въпрос, не съм наясно много с настоящото положение в страната, понеже дълго време бях извън България. За какво се борят студентите, да върнат предишните управляващи на власт, или за нова политическа система ? Подкрепям всеки, който иска да махне настоящите ни политици, защото виждам докъде са докарали България, но ми казват- че това са платени хора, на предишните управляващи, които имат най-голяма вина за ограбването на страната ни. Вярно ли е това ?

2013.11.13 | 09:14

141
Шибан педал , на кого ги разправяш тия .
въпрос 2

2013.11.13 | 15:56

146
Приятели, не искам плюсове или минуси, не съм политически пристрастен към никого, просто искам някой да ми отговори за да разбера какво става в страната ни..?
???

2013.11.13 | 15:56

145
Моля ви, нека някой от протестиращите студенти отговори на въпроса ми, зададен под номер 178, за да имам предвид и тяхното мнение, и да знам на чия страна да застана.

2013.11.13 | 11:45

143
URODITE NA KOMUNIZMA IZKARAHA BASHIBOZUZITE NA BALGARIA DA BIAT NARODA SI. IZVRATENITE KRADZI I LAJZI OT NARODNOTO SABRANIE I PRAVITELSTVOTO SE KREPAT NA VLAST S REPRESIA I POBOI NA NARODA SI. PROKALNATI STE O NARODA SI UBIIZI, SMART NA VSITCHKI KOMUNISTI I PREDATELI NA BALGARIA. SMART NA VSITCHKI PRODAJNIZI OT ATAKA. URODI, POMIARI-TOVA E LIZETO NA TOVA GENOZIDNO PRAVITELSTVO.
Normalen

2013.11.13 | 09:30

142
Такива тъпаци като протестиращите продажни лумпени само в България могат да се родят. И само в България могат да се родят хора, които да ги търпят. И само в България може да се роди плазмодий като сегашния президент. И само в България можеш да развалиш нещо без да знаеш какво да построиш. И само в България простия може да претендира да го признаят умен. И само в България мошеника може да бъде невинен. И само в България НИКОЙ става НЯКОЙ. Ега ти държавата!
Отвратен

2013.11.12 | 23:56

64
Само в България можеш да се родиш НЕНОРМАЛЕН и да се мислиш за Normalen
Точно така !

2013.11.12 | 23:41

47
Само в България душевно болен като Сидероглу ага, сменил няколко партии в търсене на келепир може да се обяви за български патриот, да слугува на турци и комунисти за пари и за има идиоти, които му вярват и го подкрепят. Ако го правят за пари ги разбирам (но не им прощавам), но голяма част го правят от глупост и тъпота. Егати държавата! Боклук политици на чело на боклуци!
Неизвестен

2013.11.12 | 20:44

3
И кой е простият бе,умник?Възможно най-нормалните демократи като Костов ли?Комунистът е най-простият и ограничен човек съществувал в историята на човечеството,още с появата на Болшевизма в Русия!Неслучайно Роналд Рийгън нарича СССР "Империя на Злото",щото човек,който е прост и тъп,е в повечето случаи лош и прави само бели!
niki

2013.11.13 | 08:52

132
ЗА СТУДЕНТИТЕ ЕДИН _!_
onq s konq

2013.11.13 | 08:59

140
Давай ники-голям кеф ми е да гледам ядосан луд като псува:)
ОСТАВКА ПРОКЛЕТИ ИДИОТИ

2013.11.13 | 07:29

130
ОСТАВКА НАГЛИ ИДИОТИ. ЗАСЛУЖАВАТЕ ЗДРАВ ПЕРДАХ ИЗРОДИ. ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ТАКИВА. БЕЗСРАМНИЦИ! ДА БИЕТЕ ДЕЦАТА, ТОВА Е ИДИОТЩИНА. ГОСПОД ДА ВИ НАКАЖЕ ТЪПАНИ ПРОКЛЕТИ ! ПОДАЙТЕ СИ ОСТАВКАТА. ЩЕ ВИ ИЗГОНИМ ,АКО ТРЯБВА С КАМЪНИ.

2013.11.13 | 08:53

139
Точно така Крумчо и ти ще мяташ ли мяташ камъчета с меките си герберски китки,може и разпраният си анус да им пкажеш,ще ги уплашиш.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини