Посланикът ни в Бразилия "изгоря" заради Боевски

  • 06 ноември 2013 17:18

  • 4610
  • 0
Посланикът ни в Бразилия "изгоря" заради Боевски
©

Задграничният мандат на Чавдар Николов, извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федеративна  република Бразилия, ще бъде предсрочно прекратен, съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи.

Това е дисциплинарното наказание, което е наложил министърът на външните работи Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,, след като се е запознал с протоколите от заседанията на Дисциплинарния съвет на МВнР и събраните доказателства по образуваното дисциплинарно дело.

Действията на посланик Чавдар Николов във връзка с процедурата по експулсиране на Гълъбин Боевски представляват нарушение по чл. 89, ал. 2, т. 1 от Закона за държавния служител - неизпълнение на служебни задължения. С действията си  служителят е нарушил и чл. 28, ал. 1 от Закона за държавния служител и чл. 17, ал. 1 от Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, като е уронил престижа на държавната служба, в частност на дипломатическата служба. Преките резултати от извършеното нарушение се състоят в липса на предварителна информация в Министерството на външните  работи относно факта, времето и основанието за завръщането на Гълъбин Боевски в България, както и в липсата на съответната информация за други държавни органи и институции, които имат пряко отношение към случая "Боевски" по силата на своите функции - Прокуратурата на Република България и Министерството на правосъдието.

Поведението на служителя е довело до намаляване на общественото доверие в Министерството на външните работи, сред  чиито основни функции е да защитава правата и интересите на българската държава и на българските граждани и юридически лица  в чужбина.

Министър Вигенин ще инициира приемането на решение на Министерския съвет за предложение до президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното за издаване на указ за освобождаване на Чавдар Николов от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федеративна република Бразилия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4610 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини