Пенсионират посланика ни в Бразилия заради Боевски

  • 25 октомври 2013 21:26

  • 4955
  • 4
Пенсионират посланика ни в Бразилия заради Боевски
©

Българският посланик в Бразилия Чавдар Николов може да бъде предложен за пенсиониране заедно с консула в посолството Цветан Димитров заради случая “Боевски”, съобщи  24 часа, позовавайки се на източник от МВнР. И двамата са на по 65 години. Говорителят на Външно Ивайло Кашканов уточни, че посланик Николов е извикан в България, за да даде разяснения по случая с изненадващото освобождаване на олимпийския шампион.

Имаме сериозни въпросителни относно работата на посолството ни в Бразилия, каза Кашканов. Проблемът е, че министерството не знаело предварително за освобождаването на Боевски, а бразилските власти твърдят, че са уведомили с нота нашата мисия в Бразилия още в началото на април. Както “24 часа” вече писа, самото решение за експулсирането на щангиста е обнародвано в бразилския държавен вестник на 13 март.

От началото на годината посланик в Бразилия е Чавдар Николов. Той бе изпратен там директно от Куба, където вече бе изкарал 6-годишен мандат. Решението бе взето от външния министър Николай Младенов и веднага породи вълна от негодувание сред дипломатическия състав, защото не бе спазен принципът за ротация на кадрите, а и противоречеше на обещанието на самия Младенов да не изпраща за посланици хора в пенсионна възраст. В МВнР тогава обясниха решението с факта, че Николов е братовчед на министъра. От кабинета на Младенов контрираха, че Николов е професионалист и много добре подготвен за поста, защото вече имал мандат като посланик в Бразилия за цели 7 г. (1993-2000).

Поемайки отново мисията, Николов предлага консулското място на свой приятел и състудент - 65-годишния Цветан Димитров. Той също е с богат дипломатически опит, защото е бил посланик в Нигерия (1993-2000) и Ангола (2005-2010). Към днешна дата обаче в МВнР имат сериозни съмнения относно ефективността му като консул в Бразилия. Реално посолството ни в тази важна страна се състои от двама пенсионери и една секретарка, обобщи източник от Външно.

“Българското посолство е знаело доста по-рано за тази процедура по освобождаването. Дали е подавало информация в София, не мога да гадая, но МВнР не ни е подавало информация, а МВР е издало документи на Боевски в последния момент”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

“МВР е било питано по отношение на потвърждаването на самоличността, което е практика при издаването на временни документи”, каза вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той допълни, че няма информация Боевски да се нуждае от охрана на българска територия.

Последвайте канала на

Novini.bg
4955 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
джан джун

2013.10.26 | 20:59

4
КО-НЕ-тия от посолството въобще не са в час и не са знаели нищо-да не ти дава господ да закъсаш някъде по света и да се обърнеш към наше посолство-направо си загубен-наи добре ако имаш друг паспорт от накоя бяла държава вади него

2013.10.26 | 20:59

3
А може би и го прикриват'''нашите'''които са сега в у..п..р..а..в..л..е..н..и..е..т..о,тяхното '''муле'''.

2013.10.26 | 18:24

2
ПЕНСИОНИРАТ ГО ЗА ДА СИ НАЗНАЧАТ СВОЙ ЧОВЕК. ЗАТОВА БЯХА И ЛЪЖИТЕ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ, ЧЕ БОЕВСКИ УЖ БИЛ НА ГЕРБ ЧОВЕК, А ЯСНО НА КОЙ Е БИЛ.
ЗНАЕЩ

2013.10.26 | 18:24

1
Е хайде сега гербераски врътки, че тоя си беше ваш човек, беше и в общината от квотата на гроб кво се правиш на пичка, глупако, абе това герберастите сте ега ти тъпите копелета, как забравяте, това което не ви изнася, курви сте си

Добави коментар

Водещи новини