Правителството одобри резултатите от заседания на Съвета на ЕС

  • 06 ноември 2013 14:27

  • 739
  • 0
Правителството одобри резултатите от заседания на Съвета на ЕС
©

Правителството одобри резултатите от заседания на Съвета на Европейския съюз - по икономически и финансови въпроси и по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, състояли се на 15 октомври в Люксембург, и по земеделие и рибарство, състояло се на 17 октомври също там. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

В рамките на Съвета ЕКОФИН министрите са приели регламентите, създаващи Единния надзорен механизъм, с което се установява първият елемент на Банковия съюз в ЕС. Европейската централна банка ще поеме надзорните си функции 12 месеца след влизане в сила на законодателството. При подготовката на заседанието на Европейския съвет на 24 и 25 октомври министрите са разгледали възможните области на засилена координация на икономически политики на държавите-членки и са обсъдили съвместна инициатива на ЕК и ЕИБ за улесняване на достъпа до финансиране на малките и средни предприятия.

В дневния ред на срещата, на която са били разгледани въпроси в сферата на социалната политика и заетостта, се е постигнал напредък по предложението за директива за осигуряване изпълнението на Директива 96/71/ЕО относно командироването на работници в рамките на предоставянето на услуги. Предложението има за цел да се гарантира защитата на правата на работниците и да се подобри сътрудничеството между отговорните компетентни органи. Дискусията ще продължи и през декември. В рамките на заседанието е имало и дебати на министрите по въпросите, свързани с младежката заетост, социалното измерение на Икономическия и паричен съюз (ИПС) и оценката на Европейския семестър 2013 в сферата на заетостта и социалните политики. Министрите, отговарящи за земеделието и рибарството, са постигнали политическо споразумение относно възможностите за риболов за 2014 г. за определени рибни запаси в Балтийско море.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини