Плевнелиев: Не бива да се притесняваме от студентите

  • 05 ноември 2013 20:01

  • 3657
  • 21
Плевнелиев: Не бива да се притесняваме от студентите
© булфото

Това, което се случва днес в българските университети, е ясен знак, че е необходима промяна, каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в отговор на въпрос за студентските протести в България на среща с българската общност в Братислава, където днес започна двудневното му официално посещение в Словакия.

Гражданите искат да видят институции, които са обърнати към тях, решават важните проблеми, а не институции, обърнати към силните на деня или към тези, които имат голямо влияние. Дневният ред на българските институции трябва да се промени, каза Плевнелиев. Аз лично посочих, че българските студенти са будители, добави президентът. Не бива да се притесняваме от това, че студентите имат какво да кажат, но трябва много да се притесним, ако политиците се затворят зад дебелите стени на големите си сгради и не обърнат внимание на гражданското общество и това, което то казва, коментира държавният глава.

Още през февруари много ясно се посочиха проблемите с монополите в България - те още не са решени, проблемите в енергетиката - не са решени, либерализацията в енергетиката - не е направена, диверсификацията тепърва трябва да се прави, каза Плевнелиев и добави, че протестите през лятото много ясно са посочили проблема със срастването на медиите и политиката. Президентът каза, че не се притеснява от проблемите на държавата и вярва, че демокрацията ни ще стане по-силна и че нацията ще се сплоти, минавайки през тези трудни моменти.

Коментирайки в отговор на въпрос от присъстващите ситуацията с бежанците в България, президентът посочи, че българските власти имат план и ще се справят. Много е важно да разберем,че несигурността в този регион продължава, кризата в Сирия не е на път да бъде решена в скоро време, което означава, че трябва да имаме готовност и план за действие - план в общоевропейски аспект за решаването на въпроса. Свиквам Консултативния съвет за национална сигурност на 20 ноември, българската държавност следи внимателно казуса и същевременно ще се отнесем с максималната сериозност, така че да бъдем полезни в един кризисен момент, каза Плевнелиев.

През годините и до днес вие сте онази здрава връзка между българската и словашката духовност и култура, вие сте истински мост, изтъкна държавният глава пред събралите се представители на българската общност. Горд съм, че българската общност тук се ползва с такова огромно уважение сред словашкото общество, вие сте посланиците на България в Словакия и по света, а вашите успехи изграждат и утвърждават добрия образ на страната ни и разкриват достойнствата на българския народ, каза президентът Плевнелиев.

На срещата в сградата на кметството в Братислава беше представен втори том от тритомния словашко български речник, издание на Института по славистика на САН, както и беше отбелязана 65-ата годишнина от основаването на Българското СОУ "Христо Ботев" в Братислава. По-рано днес президентът Плевнелиев разговаря със словашкия премиер Роберт Фицо, с председателя на парламента Павол Пашка и с кмета на Братислава Милан Фтачник.
 

Последвайте канала на

БТА
3657 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
гошо

2013.11.06 | 16:41

21
Пинокио и татко Карло.
Язe

2013.11.06 | 16:41

20
Каквото щете да пишете за снимката, тя с думи не може да бъде описана.

2013.11.06 | 16:41

19
Не се подигравайте с човеците,които сами си избирахте.Хак ви е сега.Ще се правят на маймуни,ама пак са си едно!

2013.11.06 | 16:41

18
На 20-ти дали ще има офшорки-смешки?

2013.11.06 | 16:40

17
доносника буда сикаджията фалшификатора ислямиста още ли има имунитет?

2013.11.06 | 16:40

16
Расим застана на 100% зад обама представяте ли си ако имаше война какво щеше да е сега в България не 10 ами 100 000 емигранти при положение че неискаха гербаджийските тикви да затворят границата !!!!!!!!!
камен

2013.11.06 | 16:40

15
Две седмици се мотае из Виетнам, сега е в Словакия, да се готви Чехословакия! А КСНС е свикан чак след 15 дни, КАКВО СТАВА ТУКА БЕ?
Иванов

2013.11.06 | 16:40

14
Хаха, будители ще са докато не питат за офшорките ти, но едва ли ще се стигне дотам, и те са същите мишки като теб! Не си за президент, плевник, и за келнер не ставаш!
да

2013.11.06 | 11:55

13
според мен е фотомонаж

2013.11.06 | 11:55

12
Фото:Б.Б към Рошков:Ей, да лъскаш стола докато дойда аз да те сменя!Ми,искат ми оставката бе!Аз, като съм казал да не те закачат значи няма!Кажи му на Волен ...

Добави коментар

Водещи новини