Дончев за мораториума: По-добре да мълча

  • 22 октомври 2013 20:22

  • 1661
  • 3
Дончев за мораториума: По-добре да мълча
© Булфото

Най-разумно е да мълча, както мълчах и в зала. Така депутатът от ГЕРБ коментира в Туитър решението на днешното заседание на парламента да удължи мораториума върху продажбата на земя на чужденци до 2020 г.

Предложението на "Атака" беше прието със 171 гласа "за" на депутатите от БСП, "Атака" и ГЕРБ. Против гласуваха всички депутати от ДПС и четирима от БСП. От гласуване се въздържаха 12 души от БСП.

Удължаването на забраната чужденци да купуват земеделски земи пряко противоречи на присъединителния договор на България с Европейския съюз, който предвижда отпадане на мораториума през 2014 г.

В разискванията, продължили повече от 5 часа и прекъсвани три пъти за почивка, депутатите от ГЕРБ застанаха твърдо зад предложението на "Атака" и дори предложиха промени, с които правителството да се задължи до две седмици да изготви промени в договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

Те обаче не бяха приети. Депутати от БСП и ДПС пък обвиниха ГЕРБ и "Атака" в лицемерие и популизъм.

Председателят на парламента Михаил Миков, който гласува против решението, обяви, че то не отговаря на съдържанието на конституцията и че не може съвременна България да приема решения на базата на политическия популизъм. По думите му България ще има тежки проблеми с европейския си образ.

Юристи от левицата на свой ред коментираха, че приетото решение не поражда правни последици, освен че правителството е задължено да предприеме действия, които надхвърлят правомощията му.

След гласуването лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в обяви, че партията му ще търси подкрепа от други парламентарни групи, за да сезира Конституционния съд по приетото решение, тъй като групата на ДПС няма достатъчно депутати.

"Ако не получим подписите от други парламентарни групи, като председател на ДПС се обръщам към президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното да се възползва от правата си и той да сезира съда", каза Местан.
 

Последвайте канала на

1661 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
rossen4i4o

2013.10.23 | 10:26

2
по добре правни последици отколкото исторически . това че държавниците ни са мърлячи не е характерно за народа , моля Ви не късаите косъма
ВЪХ!БРЯ,БРЯ!

2013.10.23 | 10:28

3
Юристи от левицата на свой ред коментираха, че приетото решение не поражда правни последици, освен че правителството е задължено да предприеме действия, които надхвърлят правомощията му????-Е,по-точно признание колко сме самостоятелна и независима държава казано в прав текст не съм чул. Лапай дръжката Андрешко,ти сам си го докара дереджето!
Дончев кажи си

2013.10.23 | 10:25

1
Защо мълчиш подлога на Бойко.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини