Плевнелиев: Не съм дошъл в политиката, за да си оправя живота (видео)

  • 21 октомври 2013 16:05

  • 19930
  • 281
Плевнелиев: Не съм дошъл в политиката, за да си оправя живота (видео)
©

През последните няколко месеца сме свидетели на безпрецедентна кампания срещу президентската институция от определена медия и свързани с нея политици. Това каза на брифинг президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Той визира скандала с къщата му на Халкидики, за която ТВ7 твърдеше, че е купена със 700 000 евро в брой.

"Какво ли не се изписа и изговори срещу мен, от определена медийна група, и политици, в какви ли не схеми и скандали бях замесен. Ще взема за пример скандала с къщата ми в Гърция. Наглостта и задкулисието на самозвани популисти е безгранично. Тиражираше се, че съм разхождал куфарче с пари из границата. Това не е вярно. Платил съм имота по банков път, къщата е декларирана пред данъчните власти. Парите са преведени на два транша. Къщата е закупена на 8 октомври 2007 г., като съм заплатил с чекове на продавачите, издадени от Националната банка на Гърция. Цената, която е посочена, е три пъти по-висока от данъчната оценка, защото като предприемач и политик уважавам законите", обясни държавният глава.

"Кой счита, че сметките в Дойче банк, Националната гръцка банка са офшорни? Измисля се скандал след скандал, за да се дезориентират хората и накрая в общественото мнение да остане само президент – скандал. Ако президентът мълчи, това се използва за манипулациите – щом мълчи, значи е вярно. Ако не се отговаря ежедневно на лъжите и манипулациите по мой адрес, тогава колкото повече повторя, че нямам офшорни сметки, че няма да правя партии, коалиции, кръгове, че всичко, което притежавам, може да бъде проверено в данъчни декларации, колко пъти да повтарям?", заяви Плевнелиев.

"Няма да позволя да ме учат на морал хора, в чиито данъчни декларации са вписани малки апартаменти, а живеят в къщи за милиони. Всичко, което притежавам, е с ясен произход, проверявано е от данъчните служби на няколко държави. Идвам от реалния бизнес. Не съм дошъл в политката, за да си оправям живота. Потърпевши от цялата кампания срещу мен са хората. Не приемам цената на политическия успех да бъде за сметка на обществото. Българският народ знае кой печели, когато водата е мътна. Тези хора не искат силна държава и институции, които да работят в името на силните на деня. В държава, в която е толкова лесно с компромати да сринат всеки, няма да дойдат инвеститори. Да се запитаме чии интереси накърних, когато се възпротивих срещу назначението за председател на ДАНС – на народа или на някого другиго?  На всеки, който си мисли, че чрез компромати ще избегне дебатите за реалните проблеми, ще му кажа, че това е измамно. Рано или късно ще дължиш отговори. Оттук нататък няма да отговарям на всяка лъжа по мой адрес. Няма да легитимирам популисти, продукт на политическо инженерство", посочи още държавният глава.

Президентът заяви, че в следващите дни ще сезира Конституционния съд "с искане да се произнесе по решението на Народното събрание, свързано със злополучния избор за шеф на ДАНС". Нищо няма да ме спре да действам по съвест. Политиците трябва да запретнат ръкави, за да могат институциите да работят за хората, а не за лични изгоди. Вярвам в институциите и в това, че те ще защитят интересите не на един или друг кръг, а на обществото", заяви Плевнелиев.

"Ще има Консултативен съвет по национална сигурност. Кога и как – ще стане ясно скоро. Изпълнителната власт трябва да си изпълнява задълженията, а не да си изпуска нервите. Справянето с бежанската вълна е изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Има план, Съветът за сигурност към Министерски съвет трябва да се събира по-често. Изпълнителната власт има всички правомощия и задължения, за да се справи с този проблем. Не зависи от президента бежанците да получат легло, ток, вода и да им осигурим най-елементарните човешки условия. Изпълнителната власт трябва да се организира добре и да си свърши работата. Предприел съм много мерки, по време на моето посещение в ООН съм информирал за проблемите на България. Имах две срещи с комисар Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование. Работя и давам каквото мога", каза държавният глава.

"Проблемът с олигархията стои на дневен ред, проблемът с корупцията стои на дневен ред. Вярвам, че всеки може да допринесе. Държавният глава има принципна позиция по въпроса за мафията в България. Откровено и честно поставям проблемите пред нацията и заедно търсим решения. Спомнете си протестите от февруари и протестите от юни. Десетки хиляди протестиращи излизаха с плакатите: "Олигархия", "Мафия", "Корупция", добави държавният глава. Като държавен глава съм един от малкото, който е дал конкретни решения, посочил е конкретно трите източника за забогатяване на олигархията в България, а именно – държавните пари и начина, по който те се управляват, обществените поръчки и начина, по който те се правят, и приватизацията. Предложил съм решение за всеки един от тези големи проблеми. Служебното правителство си навлече гнева на много хора, когато не само предложи, но и вкара в действие правила за държавните пари и тяхната диверсификация – разпределянето им в различни банки, а не само в една. Чувам народа си, виждам проблемите, които той поставя на дневен ред, търся решения и съм достатъчно честен, за да нося отговорността за тях”, посочи още президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
19930 281

Свързани новини

Коментари 281

Добави коментар

2013.10.28 | 22:35

281
Бре що Плевнелиев покани Борисов в самолета???????????????????????????????????????

2013.10.28 | 22:34

280
Педеросен - герберасткият крадец !
Markova

2013.10.27 | 06:26

279
Плевнелиев: Не съм дошъл в политиката, за да си оправя живота, а за да си скрия не законите пари от НАП да не платя данъци и за да се правя на жертва нещо традиционно за ГЕРБ!

2013.10.27 | 06:26

278
Плевнелиев цирковият клоун на България! Смях!

2013.10.27 | 06:26

277
Герберастко ЩАКО!

2013.10.27 | 06:26

275
Тоя мухлю вярно си е ЩАКО,много правилно си го охарактеризирал.

2013.10.27 | 06:26

276
Гербераска грешка на природата

2013.10.27 | 06:26

274
Eй, Расиме, майка ти ше'иба. Не ме занимавай повече с жалкият си разпран г*з. Лапал резания и умирай у кофите! На никой няма липсваш освен на чалмосаните ти тъпкачи.
666

2013.10.27 | 06:26

273
УМРИ ПЕДАЛ!!!!!

2013.10.22 | 15:08

204
Много ги мразя тоя Плевнелиев и тая ТИКВА Борисов ! Лъжци и крадци !Нагли безродници !
do 269

2013.10.27 | 06:26

272
Lybke edin komentar e dostatacen ili vi davat povece pica za povece
banda88

2013.10.27 | 06:26

271
prav e ... ama komunista se opitva da napravi pulen prevrat i 6te sipe luji ..... lajki hora

2013.10.27 | 06:25

270
Яяя и Расим Путьов си имал защитници някакви насрани герберасти гледам осмърдяват форума със смръдня на изпражнения;))))

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини