Герой от тефтерчето на Златанов: Поръчана съм от Стоян Мавродиев

  • 17 октомври 2013 10:08

  • 3205
  • 0
Герой от тефтерчето на Златанов: Поръчана съм от Стоян Мавродиев
©

От месец председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев намесва името ми и то в неща, които не съответстват на истината. Това каза пред Нова телевизия Димана Ранкова, финансов съветник на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, относно вчерашните обвинения срещу нея и появата на името й в тефтерчето на Филип Златанов.

Вчера Стоян Мавродиев посочи един скандален факт: „В Комисията за финансов надзор по това време зам.-председател беше г-жа Димана Ранкова, сега финансов съветник на президента. Твърдях, че тя е в конфликт на интереси, включително по тази сделка, с редица нарушения на закона. И такъв беше констатиран от комисията на Филип Златанов”.

„Вчера, в едно изречение председателят на КФН каза две взаимно изключващи се твърдения. Първо, че има решение на Комисията за конфликт на интереси, в което те установяват конфликт и след това, че няма решение на Комисията, защото бил опъван политически чадър”, даде пример тя. За нея е изненада как Стоян Мавродиев има политическата смелост да се позовава на едно "печално известно тефтерче". „В това тефтерче аз видях доста директиви в посока да бъда ударена”, каза тя и добави, че не знае кой би искал да я "удари". Тя показа и много вестници, от които става ясно кога трябва да бъде ударена и кога да бъде дадена на Комисията за конфликт на интереси.

Нейната теза е, че е била поръчана на Комисията, а автор е Мавродиев. „Той го каза и във вашето студио. Седем месеца аз нямам никаква информация как върви проверката, а те я държат на стендбай”, каза Ранкова. Бившият зам.-председател на КФН добави, че многократно е правила опити да получи решение от Комисията, но го получава след повече от една година.

По думите й в решението на Комисията, за да изпълни директивите на тефтерчето, е записано, че е обвинена в конфликт на интереси, че е направила търговска реклама на държава, икономика и капиталов пазар, участвайки в икономически форум в Лондон. „Това е много странно твърдение на Комисията. Изпълнявала съм решения на Министерския съвет”, каза тя.

Ранкова обжалва решението на Комисията за конфликт на интереси и то изцяло е отменено. „В решението се казва, че интересът на държавата винаги е публичен, а не частен и с присъствието си на този форум не е извършила реклама”, допълни тя.

Попитана за връзките си с бизнесмена Иво Прокопиев и сделката за загубените 87 милиона лева за продажбата на държавните дялове на EVN, Ранкова отговори, че това твърдение я изненадва. „Законът е много ясен. Членовете на КФН се предлагат от председателя на КФН. Аз съм предложена от самия Мавродиев”, каза тя.

По думите й конфликтът между двамата се дължи на различията им относно това как трябва да се регулира капиталовият пазар. „Конфликтите ни бяха професионални”, категорична беше Ранкова.

Във връзка с EVN тя поясни, че не може да навлиза в детайли, защото има разследване на прокуратурата. „Не съм присъствала на заседанието на КФН, на което е взето това решение”, отговори тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3205 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини