Спират отмяната на данъка за дарените храни за социалнослаби

  • 13 август 2011 13:11

  • 1119
  • 1
Спират отмяната на данъка за дарените храни за социалнослаби
© интернет

Възможностите за евентуални злоупотреби с ДДС спират отмяната на данъка за дарените храни в помощ на социалнослаби граждани чрез системата на хранителната банка.

Това каза  министърът на земеделието и храните Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на. Въпросът за хранителните банки излиза отново на дневен ред след акцията на агенцията по храните с върнатото пилешко месо с изтичащ срок на годност от търговки вериги в преработвателното предприятие, смята министърът.

Създаването на хранителна банка за даряване на храни с изтичащ срок на годност или с нарушена опаковка на нуждаещи се и гладуващи хора се обсъжда у нас от няколко месеца в рамките на работна група, в която участват представители на различни ведомства и неправителствения сектор.

Министър Найденов посочи, че по принцип храните с изтичащ срок на годност трябва да бъдат унищожени в екарисаж. Вместо това обаче чрез акцията на агенцията по храните става ясно, че се правят опити от големи търговски марки и производители храните отново да се връщат под формата на полуфабрикати със сменени опаковки. Именно заради това решението на този проблем може да стане чрез създаването на системата на хранителната банка.

Темата вече е обсъждана с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и с вицепремиера и финансовия министър Симеон Дянков.

„Храните, чийто срок на годност наближава да изтече, трябва да бъдат изтеглени предварително няколко дена преди това от търговската мрежа и да бъдат реализирани при социалнослаби безплатно. Остава обаче големият въпрос за ДДС-то на тези храни и по това се работи във финансовото министерство.

Търговците желаят да бъдат освободени от ДДС за тази храна, която се дарява, защото към момента даренията в България се облагат с ДДС. За храните, които се унищожават в екарисаж, данъкът отпада. Когато коментирахме този въпрос с премиера и с финансовия министър се появиха подозрения, че ако ДДС отпадне, е възможно някои да се опитат да се възползват от тази практика и да злоупотребяват. Затова преди да решим, трябва да имаме необходимите гаранции, че това няма да се случи.

Доколкото знам във финансовото министерство се работи, за да се предложи механизъм, при който няма да се случват злоупотреби”, разказа министър Найденов.

Според него е много лесно една такава прекрасна идея за социалнослабите да бъде опорочена от недобросъвестни търговци и производители. „В този смисъл ние ще можем да пристъпим към реализирането на тази идея, едва когато има 100 % гаранции, че няма как това да се използва за други цели”, обясни още Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

 

Последвайте канала на

1119 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
fsdgvf

2011.08.13 | 15:03

1
Който има картинки от дъвки турбо от номер 1 до 50 и ги дава да пише на скайп : red.master.ff3 . Плащам.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини