Правителството иска да пенсионира полицаите най-късно до 54 г.

  • 15 октомври 2013 08:15

  • 6623
  • 8
Правителството иска да пенсионира полицаите най-късно до 54 г.
©

Не става въпрос за механични съкращения, 10% са препоръчителни, но идеята предизвика напрежение. Това заяви пред БТВ министърът на труда и социалната политика Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва. Съкращенията няма да доведат до полза за бюджета, тъй като има обезщетения и отпуски и евентуалният фискален ефект ще се постигне едва през 2015 г, добави той.

Трябва да се опитаме да реформираме администрацията, защото тя не изпълнява задачите си. Необходимо е оптимизация на сферата, тъй като има дублиращи структури, припомни Адемов. Всеки един от министрите е получил препоръки. В МТСП има няколко агенции - Агенцията за социално подпомагане, Агенция по заетостта и ГИТ. Сега е необходимо да се направи един преглед и да се оптимизира работата, каза социалният министър. Предложенията на отделните ведомства ще бъдат разгледани утре на заседанието на МС. Ако изобщо се стигне до съкращения те ще започнат след 1 януари 2014 г.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) предвижда да се въведе швейцарското правило от първи юни. През последните 4 г. нямаше индексации, с изключение на първи април 2013 г. Сега ще се съобразяваме с индекса на потребителските цени и ръста на осигурителния доход. Така повишението ще бъде 3%. Гаранцията е да има приемственост в политиката, тъй като 4 години всичко беше замряло, каза Адемов.Независимо, че има дефлация ръстът на осигурителния доход е сериозен и се надявам да се стигне до повишение от 3%, каза Адемов. За първи път за пенсии са заделени 10 % от БВП, което е над 8 млрд. лв. Ако имаме по-голяма заетост, по-малък сив сектор може да разчитаме и на по-висок процент, добави социалният министър.

Ранното пенсиониране е проблем за системата, призна Адемов. ЕК казва, че трябва да се ограничи този вид пенсиониране. Основният въпрос е секторът „Сигурност“. Пенсиите са за осигурителен стаж и възраст. В МВР, ДАНС и следователи имат изискване само за стаж, но не и за възраст, каза Адемов. В Министерството на отбраната искат да отпадне въведеното правило освен стажа да се отчита и възраст. Осигурителният риск се нарича старост, която се измерва с години, припомни Адемов. В някои структури има пределна възраст за заемане на определени длъжности, каза социалният министър.

Затова МТСП предлага възрастта в МВР за пенсиониране да бъде 52 г. и 54 г. според това дали става въпрос за младши или старши състав. Той обаче се застрахова, че първо иска предложенията да бъдат обсъдени от Тристранния съвет. Крайното решение ще вземат политиците, каза Адемов.

Социалният министър потвърди, че максималната пенсия ще достигне 35% от максималния осигурителен доход, което означава 840 лв.

Последвайте канала на

Novini.bg
6623 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
пенсиив МВР

2013.10.16 | 19:33

8
И Вие няма да я карате срещу МВР който рита,на избори отлита.Интересно как 50 годишен полицай ще гони 20 годишен престъпник.Полицаите и военните избраха Б.Б видяха ,че сгрешиха и Ви върнаха,уж да оправите държавата мислете управляващи по умно.
аrhar

2013.10.16 | 13:07

7
Организираната престъпност си вилнее на воля, а Цветлин вместо да гони криминалния контингент , се занимава с издирване на протестиращи, които препречвали пътя на Олигарски през задния вход ... Няма такава държава ! Кого всъщност обслужва Цветлин ? А на кого се отчита организираната престъпност ? Цветлин дори и мълчи за боса на организираната престъпност . Не трябваше ли вече този човек да си е подал оставката ? Нека не се учудваме тогава защо Цветлин упорито мълчи и не казва кой е ' кръстника ' на мафията в държавата, който вече 24 г. контролира организираната престъпност !
nav

2013.10.16 | 13:07

6
Парите хубаво ще бъдат дадени ама е малко съмнително от къде ще дойдат. Ако са от заеми значи, че неродените ни деца ще се наложи да ги плащат.....

2013.10.16 | 13:07

5
България май е най-богатата държава в света... ако съди човек по това, как се изхвърлят управниците й
D

2013.10.16 | 13:06

4
Какво му пука на един турчин от антибългарската дпс , за пари които ще се взимат назаем и той няма да връща за да хрантутим милиционери , цигани и пенсиоенри сдеменция ?
ТЕСЛАТА

2013.10.16 | 13:06

2
пенсиоенри сдеменция ? Пиши правилно.Пожелавам ти да станеш пенсионер с деменция и дълго да взимаш пенсия.
Радо

2013.10.16 | 13:06

3
Няма ли край това корумпирано правителство хибрид между резняци и алчни политици да се маха обещания много а нищо не изпълниха. Къде са му 250 хилядите работни места на Орешко оправдава се че нямало специалисти то няма икономика а той търси специалисти!!!

2013.10.16 | 13:06

1
Ако нещата станат толкова зле колкото се очаква вероятно ще се стигне до масови безредици от глад в България. Ако ми се налага да крада за да ям, по добре да ме гонят 60 годишни полицаи, отколкото 25-40 годишни.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини