Протестна мрежа с позиция след блокирания кортеж на премиера

  • 14 октомври 2013 20:17

  • 2506
  • 7
Протестна мрежа с позиция след блокирания кортеж на премиера
©

Протестна мрежа разпространи своята позиция относно образуваната в СДВР преписка по случая с блокирания пред Софийската градска художествена галерия кортеж на премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, пиуше "Стандарт".

„Смятаме подобни действия за пряко насочени срещу свободата на изразяване на политическо мнение и опит за репресия срещу протестиращите граждани. Тези действия на МВР целят директно сплашване на антиправителствения протест и са против всички международни стандарти и конвенции за правата на човека”, категорични са от Протестна мрежа.

От организацията на едни от най-активните протестиращи подчертават, че срещу премиера не беше извършено никакво насилие и върху кортежа му няма никакви нанесени щети. „Ще Ви припомним и факта, че гражданите вече над 120 дни излизат на улицата открито, с лицата си и имената си, а срещу тях продължава да има служители на МВР с маски и без обозначителни номера - практики, които смятаме за незаконни и вредни за обществения ред”, се казва в позицията, адресирана до вътрешния министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

Протестна мрежа предупреждава, че ще организира юридическа защита на всеки гражданин или организация, които бъдат разследвани по случая с блокадата на Орешарски пред столичната галерия.

„Г-н министър, дотук ще останете в историята на МВР с тъжния рекорд за най-многобройни полицейски сили, мобилизирани в защита на най-компрометирания български парламент и правителство. Съветваме Ви да не добавяте към него и репресии с политически оттенък. Утре ще се срамувате от това”, завършва писмото на Протестна мрежа.

На 8 октомври кортежът на премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 беше блокиран снощи в центъра на столицата от стотици протестиращи. Акцията беше организирана на кръстовището на улиците „Гурко” и „Г.С. Раковски”.

Около 19.00 ч. протестиращи подгониха премиера в района на Софийската градска художествена галерия, където той откри изложбата на Жул Паскин „От Видин до Париж”. Гражданите препречиха пътя на автомобила му със скандирания „Оставка”, „Боклук” и „Мафия”. Служители на НСО и МВР заедно с жандармерията направиха кордон, за да освободят коридор за преминаване на колата. След като премиерът се качи в служебния си автомобил, множеството го съпроводи по ул. „Гурко”, като блъскаше по двете правителствени коли и обръщаше по пътя им кофи за боклук.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2506 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2013.10.15 | 23:24

7
ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СА ПРАВИ! БЪЛГАРИЯ СТОИ ЗАД ПРОТЕСТА! НЕ ИСКАМЕ КОМУНИСТИ И ПРЕДАТЕЛИ!

2013.10.15 | 14:07

1
Да сийбете мамата соросоидни гадове !

2013.10.15 | 23:23

6
ОСТАВКА!
Ангел Николов

2013.10.15 | 23:23

5
БКП/БСП винаги си е служила с насилие. Нищо ново. Това правителство е пагубно за България. И продължава да я убива с всеки изминал ден в който е на власт.
БОЗДУГАН

2013.10.15 | 19:36

4
БОКЛУЦИ са и Станишев , и Тиквата , и Плевнелиев , и останалите предатели на БЪЛГАРИЯ ! САМО АТАКА ! САМО ТВ АЛФА ! САМО ВОЛЕН ! САМО ТАШЕВА !
каката на баткото

2013.10.15 | 14:07

3
до vale_karo: сладурче излез ти с личните си данни, защото аз вече съм те осъдил и не е необходимо да знаеш защо!~ толкова си червен ,че не е необходимо да цапаш колодата с карти!
vale_karo

2013.10.15 | 14:07

2
До протестна мрежа.Не хващайте дявола за опашката!Не лъжете хората!Аз ще ви съдя.Вие знаете защо.Ако сте толкова откровенни излезте с личните си данни.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини