Иван Костов ще прави научна оценка на рисковете пред България

  • 14 октомври 2013 14:09

  • 1730
  • 3
Иван Костов ще прави научна оценка на рисковете пред България
©

Бившият премиер Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - представи публично "Лаборатория управление на рискове" на Нов български университет, чиито ръководител е. На представянето на проекта присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола и председателят на  парламентарната комисия по вътрешна сигурност Атанас Мерджанов.

Лабораторията ще изготвя доклади и анализи за рисковете пред страната, в които ще се посочват и прогнози, посочи Костов. В изграждането й участват експерти от департаментите "Бизнес администрация", "Икономика", "Политически науки" и "Национална и международна сигурност". Костов добави, че няма да си позволят да внасят каквито и да било идеологии в изследвания. Работата ни ще е фокусирана върху националното съгласие, посочи той. По  думите му това, което ще ги отличава от други аналитични звена,  е, че точно и стриктно ще прилагат международния стандарт за управление на риска - ISO 31000 от 2009 година, предаде БТА.

Костов посочи, че ще наблюдават 29 първични и вторични рискове. Той обясни, че първият доклад, по който работят и ще  има публикация, е свързан с рисковете за страната ни, предизвикани от бежанската криза. По думите му най-опасното на риска с нелегалната имиграция е, че той е непредвидим. В представянето на лабораторията, Костов направи анализ на  ситуацията в страната, посочвайки, че в България вече пет години няма устойчиво развитие, БВП е на равнища под 2008 г., демографското състояние е особено тежко, а икономическото неравенство в обществото продължава да се задълбочава.

Вицепремиерът Йовчев поздрави университета за идеята за създаване на лабораторията и добави, че проектът трябва да бъде  подкрепен. Според него обаче няма как да се избяга съвсем от политиката, защото оценявайки рисковете, трябва да има единна  визия за това как да се развива България. Без такава визия много трудно можем да дефинираме целите, които искаме да постигнем, и от там рисковете, които произтичат за България от промяната в обстановката и в средата, посочи министърът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1730 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.10.19 | 20:45

3
АРЕ СИКТЕР БЕ!
iliq

2013.10.19 | 20:45

2
neeeeeeeee tova nemoje da bude istinaaa.toq neeli vuv zatvora...
Лелле

2013.10.19 | 20:45

1
Този учен ли е ? Поредния български позор !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини