Ще борим младежката безработица със 100 млн. евро

  • 14 октомври 2013 11:21

  • 1114
  • 2
Ще борим младежката безработица със 100 млн. евро
©

България ще разполага със 100 млн. евро от европейските структурни фондове за насърчаване на младежката заетост през  следващите две - три години. Това заяви премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 на дискусионен форум в МС на тема: "Професионалното  образование и обучение - приоритет за България". Форумът е иницииран от премиера.

По тази така наречена "младежка гаранция" държавата ще създава възможности да стимулира работодателите да осигуряват работа,  обучение или преквалификация на младежите до четири месеца от завършването им или оставането им без работа, каза премиерът.  По думите на премиера тази политика вече дава добри резултати в държави с повече опит от нас в справянето с проблемите на професионалното образование и младежката безработица.

Съществуващите някога техникуми отдавна са закрити, заедно с наблизо разположените предприятия от прединдустриалния и индустриалния стадий на развитие на икономиката, отбеляза премиерът и попита как да се замести старият подход, който по думите му е бил добър за времето си, но невъзможен за приложение днес. Орешарски отбеляза, че опитът на другите по-напреднали икономики подсказва възможни решения и посочи, че между най-успешните е германският модел на дуалната система, чието въвеждане е свързано с отговора на редица въпроси, сред които как да се внедри в България, дали може в автентичен вид да се пренесат образователни системи в твърде различна като структура и традиции икономика.

Сред другите въпроси на които предстои да се търси отговор е дали не са прекалено скъпи прилаганите държавни стимули и насърчения при повечето системи за професионално обучение, дали може да се взаимстват приложимите елементи от дуалната система и да се адаптират моделите към нашата икономическа обстановка и дали няма да стане побългаряване на подхода в лошия смисъл на този термин, колко отзивчив ще е бизнесът, особено ако за не всички етапи от професионалното обучение държава успява да обезпечи стимули и субсидии.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1114 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.15 | 08:16

2
тоя докога ще си въобразява че е някакъв премиер и, че нещо зависи от него,освен зорлем да се усмихва пред камерите и да дава глупави отговори на сериозни въпроси друго не прави т.е. влиза и излиза през задните входове.

2013.10.15 | 08:16

1
мишок боядисан в червено.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини