Корнелия Нинова: За да има социална политика, трябва работеща икономика

  • 14 септември 2013 17:00

  • 1921
  • 8
Корнелия Нинова: За да има социална политика, трябва работеща икономика
©

В дневният ред на БСП за новия парламентарен сезон, основните приоритети са насочени в направления, засягащи Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България, в който се изразяват политиките на правителството в областта на здравеопазването, развитието на производството, работните места, политиката за доходите и пенсиите.

Ще се акцентира и върху пакета за антимонополни закони, Закона за защита на потребителите, Закона за защита на конкуренцията, Закона за обществените поръчки, Закона за горите и други. Не на последно място, БСП ще акцентира и върху Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това заяви зам.-председателят на ПГ на КБ Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за в ефира на Дарик радио.

Тя обясни, че през стоте дни на управление на кабинета "Орешарски" се наблюдават основно две направления, а именно социално и икономическо. "Всяка теза, твърдяща, че има неизпълнение в социалната сфера, е абсолютно несъстоятелна", подчерта социалистката. По думите и за изминалите сто дни са се увеличили обезщетенията за отглеждане на едно дете от 240 на 310 лева, като увеличението се изразява в 17 млн. лева от бюджета. "Увеличихме и средствата за първокласниците, което струва на държавата 5 млн. лева.

Подпомогнаха се и социално слабите, както и децата с увреждания", посочи Нинова и допълни, че са направени и промени в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

"Те вече имат възможност да получат от държавата 6 месечни заплати под формата на обезщетение, като всяка една от тях не трябва да надвишава хиляда лева", обясни тя. Били са направени също и промени в една много важна за обществото област - енергетиката.

"Важна промяна, която кабинета успя да направи, е да намали цената на тока с 5 процента, докато обществото очакваше поредното увеличение, което можеше да достигне 40 процента", подчерта зам.-председателят на ПГ на КБ. Тя обясни, че от БСП никога не се е твърдяло, че ще има увеличение на минималната работна заплата и пенсиите, по средата на годината в бюджет, в който са заложени параметри на Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

"Винаги сме твърдели, че това ще стане от началото на 2014 г. Мога да заявя, че това е много сериозна работа в социалната сфера и то само за сто дни управление на кабинета", подчерта Корнелия Нинова.

По думите й правителството е успяло да прокара и пакет закони, свързани с младежката безработица - 71 хиляди млади безработни до 21 години, ще получат шанс за първо работно място, с помощ от държавата, обясни депутатът.

Според нея е важно да се отбележи, че за да има социална политика, трябва да има и работеща икономика. "Първият сигнал за това е, че държавата от тук нататък ще си плаща задълженията. По думите й задържането на плащания към бизнеса е фактор, успял да вкара в цикличност кризата и да я задълбочи.

"Успяхме да платим на бизнеса. Само за юли възстановеното ДДС е 500 млн. лв. От тук нататък предстоят дългосрочните ни мерки към бизнеса. Например промени в ЗОП, където ще се цели разбиване на монопола на компаниите. Не може 98 процента от поръчките да се взимат от 2 процента от фирмите в България", обясни Нинова.

По отношение обезщетенията за работниците при фалит на предприятието, тя обясни, че те се осигуряват от Държания гаранционен фонд за обезщетение на работници при фалит и в него има над 200 млн. лв. на работодатели.

"Досега тези пари не са били употребявани от ГЕРБ, защото Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи ги причисляваше към резерва, за да си поддържа ниския дефицит. А тези пари са предназначени единствено за работници, когато предприятието им фалира", посочи Нинова.

По темата пенсии, Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за подчерта, че идеята предложена от КБ, е била да бъде въведено швейцарското правило от януари 2014 г. "Ние не се отказваме от тази позиция и това ще бъде факт. В момента в тристранният съвет се обсъжда още увеличението от 310 лв. на 330 или на 340 лева на минималната работна заплата в страната", отбеляза Нинова.

Последвайте канала на

1921 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.10.14 | 13:55

8
всички комунисти като натрупат незаконните милиони като тая стават много загрижени и много социални, ма те едни такива мили зговорчиви към бедните хора с едни велики обещания и накрая кво голема кражба комунистическа.

2013.10.14 | 13:47

7
КУРнелия нямате нито политика нито икономика.Чакате Ахмет Доган да ви каже какво да правите защото от 1990г.ви е стьпил на врата.МАРИОНЕТКИ СТЕ.ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ.

2013.10.14 | 13:47

6
МАРШ В ТЕКЕЗЕСЕ БЕ НЕКАДЪРНИЦО НАЗНАЧЕНА ПО ПАРТИЙНА ЛИНИЯ! ДОКОГА ЩЕ ВИ ТЪРПИМ ТАКИВА, НЯМА ОТЪРВАНЕ ОТ ВАС. 60 ГОДИНИ ВСЕ ПАРТИЙЦИ И ВСЕ ГОВЕДА. МАРШ, МАРШ, МАРШ ..... ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ ЧОВЕШКИ ЯСНО ЛИ ТИ Е БЕ!?!!!!!
ВЯРА

2013.10.14 | 13:47

5
Той и Тато не си назначаваше родата в партията, и на ръководни дейности,с изключение на зет си,ИВАН СЛАВКОВ на които не може да се каже,че не е имал талант и качества,с изключението на пиенето.А КОРНЕЛИЯ на бута кака си на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,но не само те ,има и още три-двойки в това правителство семейни или с роднински връзки.А бе с една дума управляват ни семейно,новата коалиция.Да ни е честита и по бързо да си ходят,че ще надминем и Африканските ДЪРЖАВИ.
123

2013.10.14 | 13:47

4
РАБОТЕЩА ИКОНМИКА НЯМА.НЯМА И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА.ДА ЖИВЕЕ БСП.
анонимен

2013.10.14 | 13:47

3
Корнелия не даваи акъл ами хващаи мотиката и върви да работиш

2013.10.14 | 13:47

2
Това са празни безсмислени приказки. Слушали сме ги до втръсване.

2013.10.14 | 13:46

1
Това тъпо комунистическо парче "откри топлата вода"! Ама как да заработи икономиката, когато червените цурвули могат само да обират мандри и да крадат постигнатото с труд от нормалните хора?!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини