Маринов: Не са бежанци тези, които създават проблеми в София (обновена)

  • 10 октомври 2013 14:13

  • 1979
  • 0
Маринов: Не са бежанци тези, които създават проблеми в София (обновена)
© Булфото

Една минимална част от престъпленията в София са извършени от чужденци, в това число и бежанци. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов по време на извънредно заседание на Столичния общински съвет, насочено към ситуацията с настаняването на бежанци, предаде репортер novini.bg.

„Не са сирийците тези, които създават проблемите в столицата”, подчерта още зам.-министър Маринов. Той предостави данни, според които сирийските граждани към момента в страната са 3860, като жени и деца от тях са около 2000, а 1860 са мъжете.

Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов посочи още, че идеята и усилията на МВР са насочени към това нововлизащите бежанци в страната ни да бъдат настанявани в други два бежански центъра – в Момчилград и в Харманли. „Факт е, че симптомите за заливане от бежанска вълна се виждат още от преди една година и още от тогава капацитетът на бежанските центрове у нас е бил запълнен на 80%. Държавата не бе направила нищо за това да се разшири този капацитет”, отбеляза още зам.-министър Маринов.

Има преговори с Българският червен кръст за изхранването им. Говорили сме с БЧК и те са обещали да осигурят храна, но са им необходими кухни, за да я приготвят, каза още той.

Няма да допуснат да се изграждат религиозни храмове, но ще се приспособяват стои, за да се намали трафика към джамията Баня Башъ в центъра на София.

Има сериозен проблем с липсата на преводачи и лекари в бежанските центрове, каза още той.

Общинските съветници зададоха въпроси на зам.-министър Маринов, като основният им беше насочен към това кой и защо е разпоредил да бъдат разкрити бежански центрове без съгласуване със Столична община, както и това какви са мерките, които предприема МВР за справяне с бежанската вълна. В отговор зам.-министър Маринов подчерта, че сегашното ръководство на МВР е било изправено пред кризисна ситуация.

„МВР за един месец направихме това, което не ме направено в продължение на година и половина”, заяви още Васил Маринов.

По думите му - тези стотици хора, които са по границата ни, трябва да бъдат настанени някъде и при тези обстоятелства е нямало къде другаде да бъдат настанени.

„Ако вие предлагате да ги слагаме по стадиони, то това не е европейско поведение”, коментира още зам.-министърът на вътрешните работи. По отношение на ясни проблем с липсата на преводачи и лекари Васил Маринов посочи, че има предложение да се осигурят сирийски лекари, които да бъдат 24 часа на разположение за бежанците.

„Ние сме овладели ситуацията с бежанците, но предизвикателствата ще бъдат много повече”, предупреди Васил Маринов.

По отношение на нелегалните имигранти от Алжир, които са силно концентрирани в центъра на столицата, зам.-министър Маринов обясни, че Алжир не приема чартърни полети, а България нямаме редовни линии до там, за да бъдат върнати тези нелегални имигранти.

Маринов отбеляза, че каналджийите, които прекарват бежанците през граница и им съдействат, са най-вече турски граждани, които обаче не могат да бъдат задържани от нашите органи на МВР, защото те не преминават границата ни.

Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки пожела да бъде подписана декларация, че няма да се изграждат повече бежански лагери в София и няма да се настаняват още хора.  

Последвайте канала на

1979 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини