Хасан Адемов: През последните 4 години нямаше социална политика

  • 08 октомври 2013 08:01

  • 2179
  • 6
Хасан Адемов: През последните 4 години нямаше социална политика
©

Трябва да дефинираме термина минимална работна заплата и да разберем, какво точно означава той. Това е плащане на хората, които са с най-ниска квалификация. Този минимум трябва да задоволява покупателната способност на тези хора и зависи от средната работна заплата, както и от инфлацията.

Това заяви в сутрешния блок на TV7 социалният министър Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва. Трябва да има преговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество. През тази година минималната работна заплата беше увеличена веднъж и смятам, че най-подходящо е тя да стане 340 лева от януари догодина, категоричен беше Адемов. Министърът говори и за размера на пенсиите. Всички пенсионери, които са получили право на пенсия преди 4 години, сега получават по-малки пенсии, защото предишните управляващи премахнаха швейцарското правило. Нашата цел е ние да го възстановим. Да, то е най-скъпото във финансово отношение за бюджета, но е най-справедливото при определянето на размера на пенсиите, обяви министърът.

Подкрепям идеята за криминилизиране на неплащането и укриването на осигурителни вноски. В БСП има противници на тази идея и те са от юридическото ядро. За да се приеме такъв закон, наистина е необходимо много голяма дискусия и трябва да се работи много внимателно, продължи Адемов. През последните години имаше отказ от социална политика и е нормално сега да има носталгия по увеличение на работните заплати. Всяко едно държавно ведомство трябва да се съобразява със своя бюджет. Правителството се опитва да размрази икономиката и социалните плащания. Трябва да има оптимизиране на държавната администрация. Въпросът тук е, не колко са чиновниците, а как си вършат работата и какви услуги предоставят. Всяко едно правителство идва с идеята да намали администрацията, а се получава обратното, тя се увеличава, разкри социалният министър.

Не може да се противопоставят работещите пенсионери на останалите трудещи се. Работодателят има възможност да прецени, кой да наема и да съкращава от работа. Проблемът с младежката безработица е много голям. От ЕС отпускат 120 милиона евро, които вече са разпределени по определени програми за обучение, квалификация и интегрирани политики. Повтарям, че този проблем е много голям. Не може само нашето министерство да се справи с него. Трябва цялостно обединение, за да го решим, категоричен беше Адемов. Нашето желание е да има коледни надбавки за всички пенсионери, но не мога да обещая такова нещо. Тези хора жадуват за тези надбавки, след 4 години стегнация. Целта ни е да намерим 35-40 милиона лева, за да дадем коледни надбавки на хората с най-ниски пенсии, които са някъде към 800 000 души. Дано да успеем да намерим повече пари и всички пенсионери да получат надбавки, обеща министърът.

През последните 23 години никога не е имало лека зима, от гледна точка на социалните проблеми. Очаквам и тази зима да не е по-различно. Искам да се обърна към ГЕРБ и към Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, за да им кажа, че политика се прави с любов, а не с агресия. Те трябва да бъдат по-малко агресивни. Бюджетът за следващата година е много важен. Чрез него ще се опитаме да се размразим социалните помощи и да вдигнем на крака икономиката. Най-вероятно ще се наложи тегленото на нов заем, предвид нивото на фискалния резерв и предстоящите плащания. Това ще стане ясно на 1 ноември, когато проекта за Бюджет 2014 година влезе в Народното събрание, обясни Адемов. В социалното министерство няма поголовна чистка, както твърдят колегите от ГЕРБ. Чист съм пред съвестта си, че не съм извършил политически уволнения, завърши министърът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2179 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
NBB

2013.10.12 | 14:10

6
Когато в Турция министър на образованието стане българин,тогава мога да призная,този за министър.

2013.10.08 | 15:28

5
БЯГАЙ В ТУРЦИЯ ДА ГИ РАЗПРАВЯШ ТИЯ ВЗЕМИ И БОЛНИЯ ФЕС СИДЕРОВ С ТЕБ
NBB

2013.10.08 | 15:28

4
ТОЗИ ТУК ,КОЙТО ПРЕЦЕНЯВА,КОЕ ДА СЕ ПИШЕ ,КОЕ НЕ Е турцин.
АТАКА-ДПС-БСП шведска тройка

2013.10.08 | 13:43

3
Теглете 4-5 милиарда раздайте ги на който ви харесва и ФАЛИРАЙТЕ ДЪРЖАВАТА! А парите като свършат ще обясните че за това е виновен ГЕРБ.А кой ще плаща заемите се знае,работещите БЪЛГАРИ. Нито циганите ,нито пенсионерите ще помогнат за връщането на заемите.Да ама те гласуват,нали
Радо

2013.10.08 | 13:42

2
То да бяха само последните 4 години а те са последните 24!
ГЛАСУВАЛ ЗА АТАКА

2013.10.08 | 13:41

1
КАКВО НАПРАВИХ! НИКОГА ПОВЕЧЕ АТАКА

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини