БСК: Предстои дебат за увеличението на минималната работна заплата

  • 30 септември 2013 14:12

  • 1789
  • 0
БСК: Предстои дебат за увеличението на минималната работна заплата
©

За увеличение на минималната работна заплата е рано да се говори, този дебат тепърва предстои. Това каза пред журналисти заместник-председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Димитър Бранков, цитиран от БТА.

Той бе помолен да коментира изказване на министъра на труда и социалната политика Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва по-рано днес, че е постигнато съгласие от 1 януари догодина минималната работна заплата да стане 340 лева. По отношение на размера на заплатата и от коя дата ще бъде увеличението, предстои да бъде дебатирано в ресорната комисия в Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза още Бранков. Във връзка с предложението на КНСБ до 2015 г. минималната работна заплата да достигне 50 на сто от средната, той коментира, че едва в 3-4 държави този размер е над 40 процента. Това предложение трябва да бъде съпроводено с детайлна оценка за въздействието на всички последващи ефекти, отбеляза заместник-председателят на БСК. Той допълни, че според проучвания на Стопанската камара в административни области, където има високо съотношение на минимална към средната работна заплата, има и най-високи нива на безработица.

Проблемът с увеличението на заплатите не е само проблем за българските работодатели, а и за националния бюджет и за бюджета на Държавното обществено осигуряване, смята Бранков. Няма как да се увеличава минималната работна заплата и да не се коригира
минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, а тя засяга над 250 хил. души, каза още той. Попитан дали минималната работна заплата трябва да бъде регионална Бранков каза, че България е твърде малка страна с малка икономика, за да си позволи различни и много на брой минимални работни заплати по региони или по икономически дейности. В Индия има над 1200 ставки за минимална работна заплата, но там става въпрос за много по-различна и мащабна икономика, каза Димитър Бранков. Той припомни, че приемането на различни ставки по икономически сектори в момента е възможно през браншовото колективно договаряне, но само за предприятия и фирми, които са представени в браншовите организации.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1789 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини