Греков: Ще искаме мораториум за продажбата на земя до 2020 година

  • 07 октомври 2013 17:32

  • 1252
  • 1
Греков: Ще искаме мораториум за продажбата на земя до 2020 година
©

Изготвихме доклад и той бе предаден на прокуратурата в следствие на това тя се е самосезирала и са арестувани тези трима души. Това заяви земеделския министър Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по в предаването "Лице в лице" по БТВ по повод това, че Софийска районна прокуратура (СРП) е повдигнала обвинения на бившия изпълнителния директор на „Напоителни системи“ ЕАД - Стайко Ганчев и на бившите членове на борда на директорите на същото дружество - Георги Харизанов и Радослав Чеглайски за извършено престъпление - съзнателно сключване на неизгодна сделка, като Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи.

Утре ще приема част от протестиращите, работещи в дружеството, те не са получили заплатите си,  дружеството дължи 22 млн. лева, уточни още Греков.

Попитан дали ще внесат категорично решение да се удължи мораториумът за продажба на земя на чужденци, той отговори, че от 2014 година, ако се иска подобен мораториум трябва да се поиска съгласието на останалите 27 страни в ЕС. Трябва да дадем шанс българските земеделци да си окрупняват земите, земята в Европа е много по-скъпа от нашата, каза още той. По думите му малките площи не могат да се използват така както големите. "Ние ще поискаме такъв мораториум да бъде наложен до 2020 година", заяви Греков.

На въпрос дали БСП прави чистка и назначава свои хора, които в много случаи не отговарят изискваните критерии за дадено работно място, Греков заяви, че в неговото министерство няма натиск и не се назначават подобни кадри, защото работа е специфична.

Земеделският министър заяви, че субсидиите за фермерите ще бъдат дадени в срока, в който са се договорили. "Парите в земеделието никога не достигат", каза той. По думите му те искат изплащането на субсиидите да стават все по-рано и те ще получат цялата сума през януари, но става дума за онези земеделци, които са предоставели коректна информация.

Греков заяви, че трябва да се даде шанс на земеделските производители и, че на места с земеделие се занимават около 50 % от населението.

Земеделският министър обяви, че Карловските заводи ще произвеждат китайски трактори.

Последвайте канала на

1252 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.07 | 19:24

1
Дали ще прогоните българските земеделци за 30 или 40 години "преход", точно каква е разликата?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини