Служебното правителство уведомило "Атомстройекспорт" за спирането на Белене

  • 04 октомври 2013 19:26

  • 1656
  • 0
Служебното правителство уведомило  "Атомстройекспорт" за спирането на Белене
© Булфото

Веднага след заемането на поста служебният министър-председател Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май е провел среща с посланика на Русия Юрий Исаков, на която изрично го е информирал, че като резултат от решението на Народното събрание за прекратяване на проекта АЕЦ "Белене", трябва да спрат веднага каквито и да било дейности в руската държава и от страна на "Атомстройекспорт", свързани с Белене.

Това се посочва в изпратен до БТА отговор на говорителя на служебното правителство Ивет Добромиров във връзка с пресконференцията днес на Богомил Манчев. В отговора се допълва, че Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май е разпоредил на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на да бъде изпратено специално писмо до "Атомстройекспорт", в което да се настоява да бъдат прекратени всички дейности, свързани с атомната електрическа централа "Белене", и с което "Атомстройекспорт" да бъдат уведомени, че ако въпреки това те продължат каквито и да е дейности по проекта, то тези дейности ще бъдат за тяхна сметка. Това писмо беше своевременно придвижено от министерството и изпратено от НЕК до "Атомстройекспорт", заявява говорителят на служебното правителство.

Добромирова добавя, че в нито един момент по време на служебното правителство договорът с американския консултант "Уорли Парсънс" не е бил предоставен на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В периода на мандата на служебното правителство фактури по този договор не са получавани, както и не са правени плащания. По наша информация фактурата от 29 май е получена в следобедните часове на този ден, който е реално първи работен на новото правителство, пише в отговора на Ивет Добромирова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини