Кабинетът с план за съживяване на Северозапада

  • 28 септември 2013 19:39

  • 3383
  • 33
Кабинетът с план за съживяване на Северозапада
©

Трите области на Северозапада – Видин, Монтана и Враца, най-вероятно ще могат да получат през следващия програмен период европейски средства, определени само за тях. Това ще стане чрез вътрешна програма, създадена специално за подпомагане на най-бедния регион на България.

Тези средства няма да са извън вече договорената финансова рамка за страната, а ще се отделят от тях.  Според Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на това се налага, тъй като предишното правителство е пропуснало възможността да договори пари специално за този регион  и то извън общите средства, така както са направили други европейски държави.

Правителството е предложило  тази интегрирана инициатива да бъде включена в Споразумението, което предстои да се подпише с ЕК за следващия програмен период.

"Това е изпитание за региона, за първи път се прави в България, но шанса е огромен", обясни Дора Янкова.

По думите й всички – областни управители, бизнес, кметове трябва да  седнат и бързо да изведат конкретните неща, които трябва да се направят в различите направления, и да се види всичко това каква добавена стойност ще даде на региона  - като заетост, образование, здравеопазване, инфраструктура и др.

За да не се получи набор от отделни проекти, които в крайна сметка да не доведат до очакваното съживяване на Северозападния регион и неговата конкурентоспособност, към вицепремиера Златанова ще бъде създаден специален екип, който да подпомогне местните власти  при изработването на  този интегриран общ подход.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3383 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар

2013.09.30 | 02:53

33
Аз съм един от тези, които на последните избори гласуваха за Атака. На предишните гласувах за синята коалиция. Сега след като вече ги нямаше реших да гласувам за Атака защото повярвах на ПЛАНА СИДЕРОВ да се спре разграбването и ТУРЦИЗАЦИЯТА на България.Трябваше да се спрат монополите и да се изгонят ЕРП-тата. Гласувах не защото им симпатизирах, а да не допуснат дпс във властта. А каква стана, Атака и крадливата БСП дадоха властта на ДПС в половин България с 10% от гласовете... Никога вече Атака и никога вече крадлива тройна коалиция.

2013.09.30 | 02:52

32
Точно тези градове се доказа на изборите че са червени от всякъде затова и сега гледат да ги подхранят защото скоро ще има пак избори.БСП винаги са мислили с няколко хода на пред затова като се докопат до властта и да има и да няма пари гледат за раздават по някоя друга троха на най бедните слоеве като пенсионери,цигани и такива запустели райони.Всичко при тях е политика и борба за власт и кокала.

2013.09.30 | 01:28

31
Оставка и тогава съживявайте квот щете от затвора

2013.09.29 | 21:27

30
абе за съживяване незнам ама кражбата ще е в големи размери подобаваща за комунистическо управление.
radi

2013.09.29 | 19:41

29
Плевен и Свищов се водят в северна БГ ,а Видин ,Монт и Враца са си баш Северозападна

2013.09.29 | 17:19

28
Какво виждам аз.Преди малко гледах новините и там обясняват какво ще направи правителството за подобряване на живота на народа само че на репортажа се вижда не премиера кукла а кукловода Станишев как ръкомаха и обяснява на един от министрите.Нали уш БСП нямаше да се меси а то какво излиза че пак те ни управляват.Народа не можа да му уври главата и пак се натресоха на управление от БСП и ДПС.На пръв поглед всичко си е нормално и уш работят за благото на народа но "Не е луд този който яде зелника а този който му го дава".Истината ще лъсне рано или късно но не знам дали ще имаме шанс скоро да се оправим.

2013.09.29 | 17:18

27
Евала им правя БСП-арите.Имат много кадърни хора които знаят как да и измъкнат от всяка ситуация.В тая партия сякаш ги избират с конкурс кой каква печалба да направи на гърба на народа без да пострада никой от БСП.Теглят милиарди раздават трошички и ни гледат сеира.Постоянно подклаждат омраза и раздор в народа и насочват вниманието му в посока удобна да си правят игрите.

2013.09.29 | 16:29

22
ПРЕКАЛЕНО НАДЦЕНЯВАЙ УМРЕЛОТО БСП. ЕДВАМ СЕ ДОКОПАХА ДО ВЛАСТ С ПОМОЩТА НА ОНОВА ПРАСЕ И ВЕЧЕ ПОЧНАХА ХВАЛБИТЕ ХАХАХАХАХАХА НЕЩАСТНИЦИ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ.
nikoi

2013.09.29 | 16:38

26
severozapadna bulgariq da ne e samo montana vidin i vraca ami drugite gradove kato svishtov pleven te da nebi da sa po dobre ot drugite gradove te ne iskat li da se razvivat
Sars

2013.09.29 | 16:37

25
Тази програма за развитие на Северозапада е очаквана от населението на този район с много надежди и хората от региона разчитат на подобни инициативи.
4/5

2013.09.29 | 16:34

23
И тия и тиквата само се хвалят исе обвиняват един друг

2013.09.29 | 16:35

24
БОРИСОВ Е БЪЛГАРИН И ПАТРИОТ, СТАНИШЕВ Е ЕВРЕИН, КОЙТО СИ ГЛЕДА САМО КАРИЕРАТА И ЛЪЖЕ БАЛЪЦИТЕ, ЧЕ Е СОЦИАЛИСТ. НЕ Е НИКАКЪВ СОЦИАЛИСТ И НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини